Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Konserthus utreder sin egen betydelse

Publicerat torsdag 27 september 2007 kl 14.50

Ett av Sveriges yngsta konserthus, det i Vara, vill få reda på vad konserthuset har betytt för orten och regionen. Forskare på Handelshögskolan i Göteborg ska nu försöka bl a utveckla nya verktyg för att räkna ut det ekonomiska värdet av konserthusets kulturella verksamhet. (SR Mim 27/9)

På Stora torget i Vara finns olika åsikter om konserthuset, som invigdes i september 2003.

- Vara blir känt genom konserthuset, säger Inga-Britt Leissner.

- Det är väl en jättebra grej för Vara, hela bygden och även mig naturligtvis, säger Stig-Åke Andersson.

Vad skulle du säga att Vara konserthus har betytt för just dig?

- Inte ett piss! Jag tycker det är onödigt slöseri med pengar. De kunde ha lagt det på annat i stället, förbättra skolmaten eller nåt, säger Sandra Granberg.

Jag pratade med några ungdomar, de tyckte inte att konserthuset hade betytt ”ett piss”?

- Jag kan förstå tanken, för den nisch som de står för - nämligen ungdomsmusiken - är väl inte det som har varit det mest dominerande. Det är väl vi gamla tanter i medelåldern med vidhängande farbröder som tycker att utbudet är så fantastiskt bra. Det kan man ju fundera på om man ska satsa på, säger Gunlög Torstensson.

Stor analys på gång

Varaborna verkar alltså inte vara helt överens om konserthusets värde. Nu ska forskare på Handelshögskolan i Götebrog försöka göra en ordentlig analys av vad detta unga och lite kaxiga konserthus har betytt för Vara med omnejd.

- Det är skattepengar vi jobbar med, till största delen, och det är bra att andra tycker och tänker om oss, säger Martin Hansson, chef för Vara Konserthus.

Konserthuset i Vara har fått 200.000 kronor av Västra Götalands-regionen för att en liten forskargrupp med professor Tommy Andersson i spetsen ska kunna utföra den här analysen av Vara konserthus betydelse.

- Det skulle kunna ha skett en inflyttning. Man kan ha etablerat fler företag. Man kanske har rest mer till Vara, busstrafiken kanske har ökat, taxitrafiken... Vi kommer titta på väldigt många olika siffror för att hitta spåren efter konserthuset i Vara, säger Tommy Andersson.

”Skulle bli grymt förvånad”

Konserthusets betydelse för Varas varumärke, vill Tommy Andersson och hans doktorand John Armbrecht få veta mer om. Likaså vill de undersöka bl a om konserthuset eventuellt har påverkat Varabornas livskvalitet.

- Vi ska inte alls utgår i vårt arbete från att konserthuset är en väldigt positiv händelse, utan vi ska se vad det har betytt, säger professorn.

- Jag skulle bli grymt förvånad om de kom fram till att ”tja, det var en axelryckning, det betydde ingenting!”. Det skulle vara en helt annan bild än den vi får i feedback så gott som dagligen, säger konserthuschefen Martin Hansson.

- Men att det kan komma fram synpunkter som är kritiska eller ”jaja, de håller på med sina symfonier och jazzkonserter” - sånt kan ju komma fram, naturligtvis, men det kan bli ett intressant underlag för oss att ta del av och kanske lära oss nåt av också, säger Hansson.

Tommy Andersson hoppas nu att kunna utveckla ett nytt sätt att beräkna en kulturinstitutions värde i rent ekonomiska termer. Bland annat utgår man från en studie om danskarnas inställning till operan och teatern Det Kongelige.

- Danskarna uppskattar den här kulturinstitutionen! De är villiga att bidra med skattepengar för att behålla institutionen. Även om de inte själva går eller ens nångång tänkt att gå dit  vill de ändå ha kultur i närheten.

Tommy Andersson vill nu undersöka om Vara konserthus och kanske andra kulturinstitutioner har motsvarande starka stöd i Västra Götalandsregionen.

Lära av miljöekonomer

Professorn i företagsekonomi har sneglat på sina kollegor miljöekonomerna. Tommy Andersson menar att de har varit skickliga på att översätta naturvärde till kronor och ören.

- Vi vill gärna ha Sarek. Även om vi kanske aldrig har varit där och inte planerar att åka dit vill vi ha ett fredat naturområde i Sverige. Min arbetshypotes är att kultur är ganska likt på så sätt. Och just det här existensvärdet av kultur är en intressant sak! Vi vill utveckla mätmetoder som översätter det till kronor, och det är en värdering som går att jämföra med kostnader man har eller skattesubventioner man ger, avslutar Tommy Andersson.

Jens Möller

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".