Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

SVT:s och SR:s arkiv fortsatt stängda

Publicerat måndag 1 oktober 2007 kl 14.46
1 av 2
Svts blomma
SR:s logotyp
2 av 2
SR:s logotyp

Dansk publicservice - DR - blir världsledande med att lägga ut stora delar av sitt upphovsskyddade arkivmaterial på webben - och snart följer Norge och Finland efter. Men i Sverige är det stopp så länge inte regeringen har löst upphovsrättsfrågan. 100.000-tals program, filmer och konserter förblir osedda av allmänheten åtminstone till 2009 (SR Mim 1/10) 

Enligt Thomas Porsaeus, it-strateg på SVT, har bolaget ett fletal gånger uppvaktat regeringen de senaste åren för att få till stånd en lösning där allmänheten får fri insyn i SVT’s arkiv. men ingenting har hänt, förklaringen har varit för stor arbetsbelastning på justitiedepratmentet:

Därför är det istället Danmark som nu blir världsledande med att lägga ut allt arkivmaterial - DR betalar en klumpsumma varje år till upphovsmännen på 14 miljoner DKR.
 
I Sverige väntar public aservice på att regeringen ska tar fram en promemoria. Webbplatsen ger inga träffar på musiklivets stora, vare sig på man söker på Bach, Dowland Pärt, Coltrane eller Dawn Upshaw. Och söker man på Charlie Parker får man se reportage om parker. Beatles’ Sverigebesök finns visserligen med men låter märkligt, istället för Beatles ljuder traditionell dragspelsmusik.

Alla nyproducerade program från SVT och SR ligger ute i 30 dagar för lyssning/tittning numera på webben. Men när det gäller upphovsskyddat arikivmaterial är det alltså stopp.

Orsaken är att gamla avtal saknar paragrafer om Internet och att Sverige saknar den nya typ av avtalslicens som våra grannländerna infört och som ger publicservice publiceringsrätten till skyddat arkivmaterial.

Rickard Wessman, politisk sakkunnig hos justitieminister Beatrice Ask bekräftar att svenska mediakonsumenter får vänta åtminstone till 2009 innan arkiven öppnas. 
Men han säger att depratementet satt frågan högst på dagordningen och att det är viktigt att svenska publicservice-bolag får samma villkor som andra. En departementspromemoria om en avtalslicens väntas bli klar under oktober, sedan väntar en proposition och till sist ska riksdagen ta en lag som kan träda ikraft - tidigast 2009.
Sveriges Radio har ännu större arkiv är SVT och företagets jurist Anna Burén säger till Mitt i Musiken att ingen vet hur den kommande avtalslicensen kan komma att se ut, om det blir en koncerngemensam för SR och SVT eller en separat, vad avtalen kan kosta osv.

Men Sveriges Radios ledning som tillsammans med SVT-ledningen flera ggr på sistone uppvaktat regeringskansliet i frågan och välkomnar det nya beskedet från justitiedepatrementet om att prioritera frågan: 
- Det var väldigt roligt och uppmuntrande att höra! säger SR:s VD Kerstin Brunnberg till Mim.

Per Gulbrandsen
per.gulbrandsen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".