Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

En körsång om dagen - bra för magen

Publicerat onsdag 3 oktober 2007 kl 15.06
Friskvård, här med Kjell Lönnå.

Regelbunden körsång påverkar cellernas återuppbyggnad och kan motverka inflammationer, visar en ny svensk studie på patienter med så kallad nervös mage.

- Körsång är en mycket bra behandling för denna patientgrupp, kanske är inte körsång på recept så långt borta, tror Christina Grape, folkhälsoforskare som hållit i studien. (SR Mim 3/10)

Projektet Magmunnarna har undersökt patienter med s k nervös mage, Irritable Bowel Syndrome (IBS). Patienterna har sjungit i kör en gång i veckan under ett år, och forskarna har kunnat uppmäta biologiska skillnader.

För ett år sedan tog sjuksköterskan och folkhälsovetaren Christina Grape initiativet till forskningsprojektet för att se hur sång kunde påverka patienter med tarmbesvär. 
Hon har följt en patientgrupp som har fått börja sjunga i kör en gång i veckan. Körsångarna har jämförts med en kontrollgrupp som istället samtalat och informerat sig om sjukdomen.

I saliv har man mätt hormoner och enzymer under året, och kunnat fastslå biologiska skillnader, bl a i testoteronhalten som påverkar cellernas återuppbyggnad, immunförsvar och skelett. Körsång visar sig också ha påverkan på fibrinogen som har att göra med inflammationer och blodkoagulering, med betydelse för bland annat hjärt- och kärlsjukdomar.

- Vi har inte gjort det här för att vi enbart är intresserade av just den här nervösa magåkomman, säger Töres Theorell, professor emeritus på institutionen för psykosocial medicin på Karolinska institutet, som varit handledare.

- IBS-patienter är känsliga i sin kropp för vad som händer i omgivningen och vad som händer i en grupp. Vi tror därför att man där väldigt tydligt kan se vad som händer i kroppen rent generellt om man börjar sjunga i kör en gång i veckan. 

Körsång ger snabbt bra gruppsammanhållning, det är en fysisk aktivitet som påverkar andning och avslappning. Och inte minst är det, i bästa fall, en själslig upplevelse.
Kanske kan körsång bli en framtida behandlingsmetod, men att människor upplever att dom mår bättre av att göra någonting de gillar räcker inte, säger Christina Grape.

- Man måste visa svart på vitt att körsång har positiva effekter, ju fler studier som kan belägga detta, ju snabbare kommer det att kunna bli en vedertagen behandlingsmetod, säger Christina Grape.

Studien presenteras idag på den nordiska konferensen Kultur för livet i Lund.

Andreas Lindahl

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".