Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Musiklivet får regler mot hörselskador

Publicerat måndag 8 oktober 2007 kl 14.55
1 av 2
Ljudmätare
2 av 2
Ljudmätare

Problemen med hörselskador i musik- och underhållningsbranschen är förfärande stort konstaterade en svensk undersökning nyligen. Nu kommer nya svenska riktlinjerna för hur branschen bättre ska skydda sina anställda. Reglerna ska baseras på ett Eu-direktiv som sänker ljudnivån för hur starkt det får låta innan arbetsgivaren måste agera. (SR Mim 8/10)

Projektledare för de kommande riktlinjerna är ljudprofessor Stig Arlinger.
 
Ja, att man kan bli hörselskadad av det man älskar mest av allt tänker musiker helst inte på. Men en svensk undersökning visade nyligen att efter 19 år i yrket har tre av fyra rock- och jazzmusiker och två av tre klassiska orkestermusiker en hörselskada. Problemet är alltså mycket stort i yrket. Peter McKinnon är bastrombonist i Göteborgssymfonikerna och upplever att ljudnivån stigit under de decennier han spelat i orkestern. Dels testar nutida musik gärna dynamikens gränser, dels har instrumenten blivit både effektivare, större - och fler berättar Peter McKinnon: 
 
 - När Göteborgs Konserthus byggdes på 30-talet konstruerades scenen för högst 60 musiker, idag är vi ofta upppåt 90 på scenen. Och även mitt eget instrument bastrombonen har blivit större, och har större mensur (hål man blåser i) och klockstycke.

Och resultatet blir?

- Högre ljudnivåer.

Gränsvärdet för högsta tillåtna ljud i arbetslivet är fortfarande 85 dB. Men i Eu:s senaste bullerdirektiv införs också ett insatsvärde, en ny nivå där arbetsgivaren redan vid 80 dB ska starta mätningar och erbjuda hörselskydd. Och det här är en nyhet för arbetsgivarorganisationen Svensk Scenkonsts förbundsdirektör Sture Carlsson.

- 80 dB är ganska lågt, då blir det mycket mer ofta vi får ingripa.

Från nästa år kräver EU att musikbranschen har fått riktlinjer för hur de anställda ska skyddas från hörselskador. För att ta fram dessa sammanställde Stig Arlingers projektgrupp förra året vad forskningen hittills vet om musiker och hörselskador och i år arbetar alltså gruppen med den kommande ljudhandledningen. Hela branschen kommer att påverkas av vad Stig Arlingers grupp kommer fram till och det finns massor att göra för en bättre ljudsituation.

- Vilken betydelse har högtalarplaceringen eller rumsakustiken, vilken betydelse har placeringen av serveringsutrymmen i förhållande till dansgovet - osv.

Inte bara musiker hörselskadas ofta utan även Dj:s, krogpersonal, musiklärare och gyminstruktörer. Till alla utsatta har Stig Arlinger redan ett råd: använd musikerproppar:

- Sådana skydd finns från någon hundring och dämpar ungefär lika mycket i alla frekvenser vilket gör att man fortfarande kan höra vad gästerna beställer eller sångaren sjunger.
 
I bullerdirektivet slår EU fast att musikbranschens höga ljudnivåer är ett ovanligt och komplicerad ämne. Det är ju de anställda själva som framställer ljuden och därmed skadorna - och ansvarsförhålladena är knepiga, säger Sig Arlinger:

- Inte minst eftersom så många verksamma i musikbranschen är frilansare. Och vem har ansvaret när en frilansare hörselskadas, det är en knepig fråga.

På arbetsgivarorganisationen Svensk Scenkonst gillar inte förbundsdirektör Sture Carlsson att myndigheterna använder begreppet buller om musik.

- Det har vi protesterat förgäves mot.

Vad vill ni att man ska kalla det istället?

- Oönskade effekter av musik.
 
 
Per Gulbrandsen 
per.gulbrandsen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".