Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Sponsring viktig fråga i regeringsdialog

Publicerat tisdag 9 oktober 2007 kl 14.43

Frågan om kultursponsring blev ett självklart samtalsämne när regeringen idag inledde en dialog om hur näringslivet och kulturen kan korsbefrukta varandra. Den frågan är viktig, säger Anders Persson i landstingsägda Artistresurscentrum, Arciv, i Västerbotten en av de 18 inbjudna till Stallet i Stockholm. (SR Mim 9/10)

– Det är en viktig fråga att man likställer kulturen med idrottens villkor. Just det här med nyttoaspekten har ju varit så svår att framhäva för kultursektorn. Det här måste man ju titta över väldigt mycket, tycker jag, säger Anders Persson.

Tycker du att regeringen har gjort tillräckligt?

– Ja, ett sådant här möte är enormt bra, fortsätter Anders Persson och hänvisar till att en kulturminister och en näringsminister sitter vid samma bord.

– Så att bättre början än så här kan man väl inte få. Innan var det lobbyorganisationer som försökte driva frågan in i regeringskansliet men nu verkar den ha fått litet fotfäste så vi får väl se var vi landar.

Näringsminister Maud Olofsson, kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth hänvisar bland annat till kulturutredningen och säger att regeringen ”bär frågan” om kultursponsring - vad säger du?

– Ja, det är ju en diskussion som förs i regeringen och det är ju e-t-t verktyg för att öka kulturskapares och kreatörers möjligheter att få sin försörjning och inkomster, men det är viktigt att se att det inte är det enda verktyget, svarar Maud Olofsson.

– Idag när vi har haft det här mötet kring kulturen och näringslivets betydelse i vårt samhälle nämner man ju en hel del andra saker som också betydelsefulla, som bättre mellanhänder mellan näringsliv och kulturskapare, synen på kulturskapandet i sig som en typ av grundforskning. Det finns många olika verktyg.

Vad menar du med ’grundforskning’?

– Ja man gjorde en jämförelse som jag tycker är litet spännande, nämligen att vi accepterar grundforskningstänkandet när det gäller forskning. Vi behöver samma sak när det gäller kulturskapande, nämligen en miljö där vi får skapa och sedan kanske det blir en produkt så småningom - en teater, en dansföreställning, en keramikvas eller vad det kan vara - men det finns en skapandeprocess som naturligtvis kostar pengar i form utav tid och engagemang, men som kanske inte är lika lätt att sätta ett pris på. Det är ett synsätt som jag tycker var litet spännande att lyssna till, svarar Maud Olofsson.

Berit Nygren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".