Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Stoppad munkkör upprör ärkebiskopen

Publicerat måndag 12 november 2007 kl 14.04
Ärkebiskop Anders Wejryd klagar över sjungande munkars stoppade visum. Foto: Stig-Åke Jönsson / SCANPIX

Nu får beslutet att inte ge medlemmarna i en libanesisk munkkör visum till Sverige ett efterspel på hög nivå. Ärkebiskopen Anders Wejryd har skrivit till utrikesminister Carl Bildt och klagat över migrationsverkets brist på kunskap och respekt.
(SR Mim 12/11)

Ärkebiskopen Anders Wejryd hörde i Mitt i musiken att den libanesiska kören från Balamandklostret nekades visum eftersom man befarade att de unga ogifta männen skulle kunna hoppa av under sin vistelse i Sverige.
- Jag blev överraskad över att man i instruktionerna till migrationsverket inte alls tagit in vad klosterlöftena innebär. Jag tror inte att man kan betrakta en munk eller en nunna från ett kloster som en oetablerad person som riskerar att hoppa av, säger Anders Wejryd.
Munkkören från Balamandklostret i Libanon var ett av affischnamnen vid festivalen Sacred Music i Uppsala förra helgen. Men svenska ambassaden i Syrien nekade kören inresetillstånd med hänvisning till att den består av ogifta yngre män som skulle kunna vara benägna att hoppa av.

Följt praxis
Andra ambassadsekreteraren i Damaskus, Emilia Cikota, hävdade att handläggningen bara följt migrationsverkets praxis och att man inte tagit någon särskild hänsyn till att de unga männen avlagt klosterlöften.
Det är just detta som upprör ärkesbiskopen. I sitt brev skriver han att ambassadens avslag på körens visumansökan visar en överraskande brist på respekt för och kunskap om allvaret i klosterlöftena och i religiöst liv. Han menar också att beslutet är en pinsamhet för Sverige och en skada för Svenska kyrkans kontakter med religiösa grupper i Mellanöstern. Men han spårar inget ont uppsåt i handläggningen av munkarnas visumansökan.

- Nej, jag tror inte att det är så mycket ond vilja i det här, ingen alls. Det är helt enkelt fråga om den religionsblindhet som vi har i Sverige. Jag hoppas att det här kan påminna om att det finns viktiga löften och förpliktelser som vi inte ser i det svenska samhället för att religionen spelar en så marginell roll hos oss, säger Anders Wejryd.

- Sen har det lärt oss och andra att man måste vara ute i mycket god tid och ta de informella kontakterna om vi ska bjuda hit människor som man kan befara vilja hoppa av från sina hemländer.

Märet Öman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".