Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

SR och SVT utlovar mer musiksamarbete

Publicerat onsdag 14 november 2007 kl 14.32

Sveriges Radio och Sveriges Television har tagit fram ett gemensamt program för att möta utmaningar från större kommersiella mediehus, och ett av de områden som nämns särskilt är musikens. ”Vi har mycket kompetens att erbjuda”, säger radiochefen Kerstin Brunnberg. (SR Mim 14/11)

– Ja, dels för att publiken uppskattar musik. Det ser ju vi inte minst på radion. Det andra är att Sveriges Radio har det bästa musikkunnande som finns i Sverige att tillgå. Kanske i vissa fall medarbetare på världsnivå, säger Kerstin Brunnberg.

Idag har riksdags- och regeringsrepresentanter på kulturområdet fått en presentation av det program som ska gynna public service-tanken, alltså radio och tv i allmänhetens tjänst, och göra SR och SVT mer effektiva.

Teknik ska samordnas

Anledningen till programmet är cheferna Eva Hamiltons och Kerstin Brunnbergs övertygelse att public service som de uttrycker det ”är viktigare än någonsin i en alltmer kommersialiserad redaktionell miljö”. Bland annat ska de samordna administration och teknik i hela landet och samarbeta redaktionellt, men hur är långt ifrån klart.

– Vi har just börjat tala om det, säger Kerstin Brunnberg.

Klart är i alla fall att SR och SVT ska fortsätta att vara två bolag som självständigt och oberoende av varandra producerar program.

– Alltså mitt uppdrag är att Sveriges Radios publik får bästa möjliga program inte att de får någon som helst försämring, utan samarbete kan ge en del resurser, men mångfalden i det som sker i radio, det som sker i Sveriges Television måste bibehållas om det inte till och med ska öka, säger Brunnberg.

Återkommande samarbete redan

SVT och SR samarbetar redan återkommande redaktionellt och tekniskt om exempelvis Tittarnas önskekonsert, Melodifestivalen och Trettondagskonserten från Berwaldhallen. Vid sidan av det till exempel direktsändes hårdrockbandet Iron Maidens konsert i Göteborg för ett par år sedan i både P3 och SVT, och så kan konserter under tonsättarfestivalen i Stockholm i dessa dagar med musik av den kinesiske tonsättaren Tan Dun höras i både P2 och SVT.

Kerstin Brunnberg konstaterar också att Radiosymfonikerna och Radiokören inte ses alltför ofta i SVT, och så understryker hon vikten av mångfald:

– Idag är det alldeles för mycket av ägande- och mediekoncentration. Vi ska inte bidra till att öka den, för publiken behöver inte mer av samma sak; de behöver mer av olika journalistisk, olika kulturer, olika musikbevakning.

Berit Nygren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".