Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Lärarfacken tar strid för blåsinstrumenten

Publicerat torsdag 15 november 2007 kl 15.15
Protestmöte på Sergels Torg i måndags mot nerskärningarna på Kulturskolan

Lärarfacken är djupt oeniga med arbetsgivaren om hur besparingarna på Kulturskolan i Stockholm ska ske. Det visade MBL-förhandlingarna idag på förmiddagen. Och den hetaste potatisen är instrumentfördelningen. Arbetsgivarsidan vill satsa på kurser i rockinstrument medan facken slåss för trä- och bleckblås och andra orkesterinstrument.
- Vi vill att alla delar av skolan tar lika stor del av besparingen. Det säger Petra Hultenius, styrelseledamot i Lärarförbundets kultursektion som var med vid MBL-förhandlingarna i förmiddags. (SR Mim 15/11)

- Neddragningen nästa år är ca 10-12% och den borde göras generellt på alla ämnen så man kan utbilda sig på alla instrument, en så stor stad borde klara detta. 
 
 - Men verkar inte Kulturskolan idag även på en kommersiell marknad vilket kanske delvis slår igenom?
 
 - Jo. men är det någonting Stockholms politiker borde slå vakt om är det väl att vi får något som inte den kommersiella världen bjuder. Om en så stor stad som Stockholm inte har råd att behålla orkesterinstrumenten tycker jag vi lever i en fattig värld, säger Petra Hultenius. 
  
Rekordbesparingar
Stockholms Kulturskola ska till nyår genomföra de största neddragningarna någonsin i en svensk kulturskola. I MBL-förhandlingarna meddelades att åtminstone 25 heltidstjänster försvinner vilket betyder att minst 40 anställda avskedas. Kursavgifterna höjs med uppemot 250% samtidigt som politikerna kräver att antalet elever ska öka.
 
Rockskola?

Kulturskolan riskerar att bli en rockskola menar facken. För närvarande är nämligen köerna till kurser i gitarr och slagverk mycket längre i Stockholm än till exempel till blåsinstrument.
Och redan för två veckor bekräftade Kulturskolans chef Hans Skoglund i en intervju för Mitt i Musiken att kurserna för valthorn och andra blåsinstrument är hotade:
   
 - Ja, den risken finns.
  
 - Vill du ha det så?
  

 - Nej, jag vill ha den största möjliga bredden. Men ska man ta bort runt 25 tjänster måste man ha något som man följer, sa Kulturskolechefen Hans Skoglund då.
   
Centrala förhandlingar

Och nu är det alltså just instrumentfördelningen parterna blev oeniga om i MBL-förhandlingarna. Lärarfacken överväger att ta frågan om blåsinstrumenten till central förhandling berättar Petra Hultenius. Och arbetsgivarsidans Hans Skoglund svarar idag så här:
   
 - Vi har olika uppfattningar, men vår uppfattning är att så många elever som möjligt ska få utbildning nästa år. 
  
 - Hur stort  ansvar har Kulturskolan för att det kommer fram nya musiker på blåsinstrument?
    
 - Det finns inga sådana uppdrag, det fanns det inte förrra perioden heller, avslutar Hans Skoglund.
  
  
Per Gulbrandsen
per.gulbrandsen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".