Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Nya operan i Oslo håller inte färgen

Publicerat måndag 26 november 2007 kl 14.33
Här i Carrerra bryts den vita marmor som blivit gul i Oslo. Foto: Statsbygg.

Med hjälp av italiensk marmor ska, det ännu inte invigda, operahuset i Oslo stå och gnistra som ett snöbeklätt fjäll i centrum av staden. Nu har den vita marmorn börjat gulna här och där och operabyggets många belackare får vatten på sin kvarn.
(SR Mim 26/11)

-Vi har ju varnat för detta, vi som förstår oss på sten. Vi var negativa till det här stenvalet.
Det säger Kurt Johansson som är ordförande för Sveriges Stenidustriförbund.
Förbundet konsulterades när man skulle välja fasadbeklädnad till operahuset och liksom sina norska kollegor avrådde man från att använda den italienska cararramarmorn. För det var just sån marmor som arkitektfriman bakom operahuset i Björvika ville ha.
Eftersom operakonsten har sitt ursprung i Italien skulle kopplingen till den italienska mamorn vara given, menade man. Arkitektfriman hävdade också att marmorn skulle bli betydligt billigare än den norska vita graniten som många framhöll som ett bättre alternativ.
Flera geologer och stenexperter, däribland de svenska, varnade för att marmorn inte skulle tåla det norska klimatet utan missfärgas med tiden. De pekade på varnande exepel i Finland och i USA där ståtliga fasader ganska snabbt förvandlats till solkiga fasader under inverkan av föroreningar och bistert klimat.


Åldras vackrare
Men arkitekterna framhöll att glansen gick att upprätthålla med hjälp av högtryckstvätt och påpekade att marmorn åldras vackrare än den norska graniten. Och så fick de som de ville.
Nu går ett samfällt ”vad var det vi sa” genom den norska pressen när de vackra vita plattorna börjat anta en gul färg. Tanken går inte längre till gnistrande vita snövidder, utan snarare till slaskig storstad med stor hundpopulation. 
-Marmorn bli gul när det utsätts för surt nedfall och om ytan är grovarbetad för att inte bli hal blir den ett bra fäste för alger och annat som missfärgar stenen, säger Kurt Johansson.
Nu grunnar det statliga byggbolaget Statsbygg på om plattorna ska bytas ut eller rengöras på kemisk väg samtidigt som insändarsidor och bloggar svämmar över av indignerade inlägg från arga skattebetalare. Bygget av operahuset har kostat fyra miljarder norska kronor. Byggbolaget lovar hur som helst att plattorna ska vara vita igen, till invigningen i april.
-Jag hade valt en granit. Den är mycket tåligare. Nu blir ju den inte lika vit, men i det här fallet hade den nog fungerat nog så bra som marmorn, säger Kurt Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".