Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Fortsatt kamp för kulturskola i Vara

Publicerat tisdag 27 november 2007 kl 14.50

I Vara kommer kulturskolans föräldraförening fortsätta kampen mot de nedskärningar som väntar efter att kommunfullmäktige igår fastställde budgeten för 2008. Därmed hotas kulturskolan av besparingar på runt fem procent nästa år.

- Sen är det fem procent ytterligare i tre år, så det är sammanlagt 20 procent av den total verksamheten , säger Carola Svantesson i föräldraföreningen. (SR Mim 27/11)

- All trumundervisning försvinner, man plockar bort den mesta delen av teatern och all bildundervisning försvinner, säger Carola Svantesson.

Kommunfullmäktiges ordförande, Elof Jonsson, säger till Mitt i Musiken att det bara blir marginella nedskärningar inom kulturskolan. Det håller dock inte Carola Svantesson med om.

- I en liten verksamhet, med en förhållandevis liten budget, får de här fem procenten ganska hård genomslagskraft. Sen är det fem procent ytterligare i tre år, så det är sammanlagt 20 procent av den total verksamheten.

Vad säger dina barn om detta?

- De tycker det är jättetråkigt! Jag har en dotter som spelar teater. De gör varje år flera uppsättningar med teater där alla är engagerade, både musiker och dansare. Det är klart att det blir svårt att få till såna saker framöver, och det är ju nåt som barnen ser fram emot väldigt, väldigt mycket!

Nedmontering väntar?

Enligt Carola Svantesson hotar på sikt om en nedmontering av kulturskolan i Vara i Västergötland, Vara som annars har blivit känd som kulturkommun, inte minst genom det omtalade konserthuset. Varas bildningsnämnd ska spara runt fem procent nästa år, enligt kommunfullmäktiges budgetbeslut igår. Men nu kommer Carola Svantesson och den övriga föräldraföreningen fortsätta kämpa för att nämnden i första hand ska spara in på andra saker än just kulturskolan.

- Vi kommer ha ett möte nu på torsdag, och då får vi diskutera vidare på vilket sätt vi kan fortsätta och påverka det till kulturskolans fördel. För oss är det bara att hoppas på att kulturskolan ses som en verksamhet som prioriteras i en kulturkommun. Man ska heller inte glömma att det här är en verksamhet som inte har ett minskat elevunderlag, utan att man har elever på kö, avslutar Carola Svantesson.

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".