Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Allt oklart om ny Musikhögskola

Publicerat måndag 23 juni 2008 kl 10.30
1 av 3
KMH-logga
2 av 3
KMH-logga
Kerstin Lönngren, projektledare för KMH:s nya hus
3 av 3
Kerstin Lönngren, projektledare för KMH:s nya hus

De ansvariga på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm togs fullständigt på sängen i höstas när Länsrätten gick på Riksantikvarieämbetets linje och sa nej till en ny Musikhögskola för att skydda ett par gamla militärstallar på Östermalm. Den toppmoderna nya skolan är sedan dess stoppad på obestämd tid och elever och personal blir kvar i usla lokaler kanske ända till 2019. Kerstin Lönngren, projektledare för en ny Musikhögskola är nästan tillbaka på ruta ett. (SR Mim 23/6)

- Både ja och nej, vi har ett oerhört bra förslag till nytt hus som vi fortfarande hoppas på även om det just nu inte är genomförbart, säger Kerstin Lönngen.

Lyhört
Musikhögskolans elever övar med sina lärare i gamla lyhörda kasernbyggnader längs Valhallavägen där alla stör varandra dagarna igenom trots tjocka väggar och stängda dörrar. Orsaken är att militären byggde i porös sten.

- Det skulle bli ett väldigt dyrt projekt att renovera de gamla lokalerna till nödvändig standard. Det skulle bli 50% dyrare än att bygga nytt, berättar Kerstin Lönngren.

Även nej på förra förslaget
Och inte är det värst mycket bättre i Musikhögskolans övriga hus, den låga bruna tegelcirkeln och den gula 60-talsbyggnaden som dominerar området. Allt är slitet och omodernt och Musikhögskolan vill ha nytt.
Så man har anlitat dyra arkitekter och husplanerare som för två år sedan fick nej av Länsstyrelsen på sitt första förslag - där militärens gamla stallar fanns kvar. Bygget kom för nära Stadion och störde stadsbilden, tyckte Länsstyrelsen då.

Nya förslaget
Därför togs ett nytt mindre förslag tagits fram där man har både regeringen och Länsstyrelsen med sig. Det nya området kallas Svea Fanfar och består av en ovalformad park omgiven av bostäder och en 4-5 våningar hög liten musikhögskoledröm i glas, aluminium och avancerade akustikväggar. Kerstin Lönngren igen:

- Det blir ett fantastiskt hus, en glasad hud över ett antal mindre hus som innehåller övnings- undervisnings och flera konsertsalar, den största för 5-600 personer. Vi tror det kommer att bli oerhört funktionellt och vackert.

Tidigast 2012
Hyran för den nya Musikhögskolan skulle bli 32 miljoner per år, klart billigare än att renovera nuvarande lokaler på området. Men en grupp Östermalmsbor fick Riksantikvarieämbetet med sig på att skydda ett par gamla militärstall. Och i höstas stoppade alltså Länsrätten Svea Fanfar. Fastighetsägarna tänker överklaga ända till Regeringsrätten om så behövs. Rättsprocessen betyder att i bästa fall kan en ny Musikhögskola kan stå klar 2012, i sämsta fall först 2019:

- Det är den bedömning vi gör just nu.

 - Om ni får nej hela vägen upp i regeringsrätten, vad gör ni då?

- Då får vi börja om för början.

Ytan blir mindre
Finns det då någon kritik från musiker och skolans elever
och personal mot nybygget och Svea Fanfar? Jo, förutom att nostalgiska tårar säkert kommer att gråtas när de gamla byggnaderna rivs så blir ytan i nybygget inte större än nuvarande, avslöjar Kerstin Lönngren:

- Nej, ytan blir mindre (skratt) och det är en källa till diskussion förstås. Men det här är vad Musikhögskolan har råd med och vi är övertygade om att det kommer att fungera tillräckligt bra och i många fall fantastiskt bra.

Per Gulbrandsen
per.gulbrandsen@sr.se
  
 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".