Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Oron större än besparingarna i Stockholms kulturskola

Publicerat onsdag 5 december 2007 kl 14.20
Årets kulturskola ska spara, men hur?

Den oro som besparingsförslagen för Stockholms kulturskola orsakar står inte i propotion till besparingarna. Det anser Stockholms kulturborgarråd Madeleine Sjöstetd. Nu skickar hon och de andra i den borgeliga majoriteten i kulturnämnden tillbaka kulturskolans verksamhetsplan. De vill ha en som är mindre dramatisk.
(SR Mim 5/11)

Det folkpartiskstiska kulturborgarrådet i Stockholm; Madeleine Sjöstedt är inte nöjd med hur kulturskolan beskriver konsekvenserna av den besparing de förväntas göra. De kan inte rimligen få så dramatiska konsekvenser som verksamhetsplanen beskriver, menar hon.
-Kulturskolan har under några få år fått 35% ökade medel. Vi gör nästa år en mycket liten neddragning på inte ens en procent. Detta ska inte få några allvarliga effekter på skolans verksamhet. Vårt fokus ligger på eleverna som ska ha den verskamhet de har och fler elever ska in, säger hon.

Aviserar översyn
I verksamhetsplanen framgår det att 25 heltidstjänster motsvarande 40 anställda måste bort. Det kan i sin tur leda till att 2 000 barn förlorar sin plats. Kulturskolan måste dessutom höja sina terminsavgifter kraftigt. Alltsammans uppgifter som skapat stor oro och stora protester. Reaktioner som fått Madeleine Sjöstedt att avisera en kommande översyn av kulturskolans verksamhet och administration.
-Det måste vi göra eftersom vi har en kulturskola som vi ger stora pengar men som säger att de inte kan garantera de barn som har plats att få vara kvar, trots att varje barn har subvension på 8000 kronor. Då måste vi fundera på var felet ligger någonstans, säger Madeleine Sjöstedt.
Kulturskolans chef Hasse Skoglund är tjänstledig och vill inte kommentera kulturnämndens beslut. Biträdande kulturskolechef Gunilla Backlund har inte gått att nå, men Lasse Löv, lärare vid Kulturskolan och lärarförbundets representant vid mbl-förhandlingarna välkomnar beslutet att återremittera verksamhetsplanen.
-Från fackligt håll tycker vi det är väldigt bra.Vi har ju varit mycket missnöjda och oroliga över den stora neddragning av lärare som hotade. Nu ser vi i alla fall ett hopp om att det kanske inte ska behöva bli så stora neddragningenar och att så många lärrare ska bli övertaliga, säger han.

Märet Öman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".