Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Chef för Stockholms kulturskola får gå

Publicerat tisdag 11 december 2007 kl 14.44

Hans Skoglund är inte längre chef för Stockholms kulturskola. Efter att ha kritiserat besparingsplaner som enligt honom skulle kunna innebära att 30 tjänster försvinner och elever kan tvingas sluta, tvingas han ta tjänsteledigt. (SR Mim 11/12)

Den senaste tiden har det pågått en livlig debatt om vilka konsekvenser detta egentligen kommer att få.

Enligt den verksamhetsplan som kulturskolechefen Hans Skoglund lämnat så kan så mycket som 30 heltidstjänster försvinner och elever kan tvingas sluta.

Till Svenska dagbladet 4 december sa Skoglund att han inte längre kunde garantera att alla elever får fortsätta efter jullovet.

Men kritiken har enligt Skoglund fått konsekvenser.

Men efter debattartikeln beslutade den borgerliga majoriteten i kulturnämnden att återremittera kulturskolans verksamhetsplan. Och Hans Skoglund fick ta tjänstledigt:

- Jag blev tjänstledig dagen efter artikeln.

I hur hög grad ser du den här tjänsteledigheten som en bestraffning?

- Det lämnar jag till din tolkning, säger Hans Skoglund, som inte är klar över vad denna tjänstledighet innebär för framtiden i praktiken. Men det är hans chef:

- Hans Skoglund och jag är överens om att han ska kliva av jobbet. Det är mitt initiativ, men vi är överens, säger förvaltningschef Berit Svedberg på kulturförvaltningen i Stockholms stad. Hans Skoglund ska nu gå på inplanerad semester, och skolan - som vann titeln Årets kulturskola 2007 - leds sedan en vecka av Gunilla Asplund.

Kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt , folkpartist, reagerade och sa i Mitt i Musiken att sparkraven handlade om blygsamma 1 procent totalt och att detta inte SKA få några allvarliga effekter på skolans verksamhet. Hon ville istället se över hur kulturskolan sköts.

Hans Skoglund anser att Sjöstedts räknar fel och upplever det som att hans uttalande fått konsekvenser. 

Alla förvaltningar i Stockholm ska spara 1,5 % nästa år, samtidigt som de varken får täckning för ökade lönekostnader, högre hyror eller dyrare material. Dessutom lägger kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (fp) ett extra sparkrav på Kulturskolan på ett par miljoner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".