Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Kulturskoleavgifter i Stockholm höjs

Publicerat onsdag 12 december 2007 kl 15.20

Kulturskoleavgifterna i Stockholms stad höjs. Igår beslutade stadens fullmäktige som väntat att höja avgifterna till stadens kulturskola. Röstsiffrorna blev 52-44. (SR Mim 12/12)

Socialdemokrater, vänsterpartister och miljöpartister reserverade sig, och Lasse Löv från det största facket på kulturskolan - Lärarförbundet - beklagar beslutet:

– Vi har ju satsat rätt mycket nu ett antal år för att nå ut till barn som vi i vanliga fall inte når med vår verksamhet. Det tror jag kommer att vara litet ogjort nu med de här höjningarna tyvärr, säger Lasse Löv.

Berit Svedberg, chef för kulturförvaltningen som tagit fram det förslag som fullmäktige i Stockholms stad nu har antagit, försvarar beslutet på det här sättet:

– Avgifterna har inte höjts på tio år och vi har fortfarande lägre avgifter än i genomsnitt i vår region, säger Svedberg och fortsätter:

- Jag tycker att avgifterna är rimliga. Dessutom finns det en syskonrabatt och också en möjlighet att få lägre avgifter om man har mycket låga inkomster, men visst kan det för vissa familjer kännas som att det är en rejäl höjning eftersom höjningen blir relativt stor eftersom det var länge som man höjde avgifterna.

900 kr per termin för enskild sång

Avgifterna vid kulturskolan i Stockholms stad höjs från årsskiftet med mellan 150 och 450 kr per termin. Det betyder till exempel att individuell undervisning i sång eller ett visst instrument från den 1 januari kommer att kosta 900 kr per termin.

Kulturförvaltningen har också haft i uppdrag att föreslå hur avgifterna ska räknas upp med någon slags automatik ”för att det inte ska gå tio år till, till nästa avgiftshöjning”, säger Svedberg:

- Det förslaget, hur det ska gå till, har vi inte lagt än utan det återkommer vi till på nyåret.

Kulturskolans tillförordnade chef Gunilla Asplund säger i en kommentar att ”det beslut fullmäktige har fattat kommer att genomföras. Det är ju vårt uppdrag”, tillägger hon.

Neddragningarna kan bli mindre

Samtidigt pågår nu diskussionerna om hur många av kulturskolans idag totalt motsvarande 280 heltidstjänster som ska dras in, för att klara ett allmänt sparkrav på stadens förvaltningar och ett specifikt på kulturskolan. Efter de kraftiga protesterna diskuteras ärendet på nytt av kulturnämnden, och nu hyser Lärarförbundets representanter vissa förhoppningar:

- Vi hoppas ju att det ska bli en mindre neddragning även om vi kanske inte tror att det kommer att försvinna helt, säger Lasse Löv. 

Man har talat om motsvarande mellan 25 och 30 heltidstjänster. Ungefär vilken siffra diskuteras idag?

- Ja, den kanske snarare ligger då mellan 15 och 20 någonstans, svarar Lasse Löv.

Berit Nygren 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".