Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Musikälskare uppvaktade regeringen

Publicerat torsdag 13 december 2007 kl 14.50

”Reclaim the classical music - återta den klassiska musiken!” Det var budskapet till regeringen igår då den uppvaktades av en grupp hängivna musikälskare. (SR Mim 13/12)

– Välkommen, det tog över ett år!

Igår fick några av den klassiska musikens verkliga eldsjälar i Sverige med Carinne Löfgren-Williams i spetsen, sitt efterlängtade besök av regeringen i form av statssekreterare Ingrid Eiken.

Uppvaktningen ägde rum på Stocksundstorps gård i Solna med anor från Gustaf den tredjes tid. Där brukar bland annat många som älskar 1700-talstonsättaren Joseph Martin Kraus samlas till litterära och musikaliska salonger. I rummet intill spelas en sonat av Kraus, med Silja Heino på tvärflöjt och Åke Hedlund på altfiol.

Har samlat in namnen själv

Carinne Löfgren-Williams överlämnar ett upprop till stöd för att den klassiska musiken ska återfå sin position i samhället, men stödet är mycket större än de 635 namnunderskrifter som Ingrid Eiken nu har i sin hand, säger Löfgren-Williams:

– Som jag skriver ”de är geografiskt icke nåbara”, för det är jag som jag drivit den själv, ensam. Jag har inga proselyter ha ha ha. Det är väl ett tusental personer som har varit totalt positiva, och två tredjedelar har skrivit ner sina namnteckningar.

Populismen och ytligheten tar över, och lågkulturen breder ut sig men vad händer med högkulturen, undrar Carinne Löfgren-Williams och på frågan från vem eller vad den klassiska musiken ska återtas svarar hon:

– Andan i samhället. Konstmusiken är ju så komplex och svår men om du inte lyssnar på den så lär du dig ju aldrig att ta den till dig. Därför måste små barn växa upp med Mozart och Kraus. Det är ju vårt kulturarv.

Vad är det alltså regeringen skulle kunna göra i det här fallet?

– Det är att försöka stimulera och stötta den som vill föra fram den här musiken, att de hjälper till att ändra andan i samhället, att de själva kanske börjar säga att ’ja, vi inriktar oss litet mera på det här därför att det kan tillföra något’.

Och så här kommenterar statssekreterare Ingrid Eiken det hon har fått uppleva:

– Jag vet att det är en namninsamling, och vi tar emot den, självklart. Jag tycker att det är ett på många sätt härligt initiativ.

Berit Nygren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".