Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industribyggnad med kraftig rökutveckling som följd och spridningsrisk till närliggande fastigheter. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på din lokala P4 kanal.
(Publicerat idag kl 12.35)
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Nytt ljus på underbarnet Mendelssohn

Publicerat onsdag 26 december 2007 kl 14.39
Daniel Hope. Foto: Marco Borgreve

1838 kom Felix Mendelssohn på idén att skriva en konsert till sin vän violinisten Ferdinand David. ”Jag har en i E-moll på hjärnan, temat i början ger mig ingen ro” skrev han i ett brev till David. I sju år höll han på med sitt partitur, arbetade om och putsade, men efter första framträdandet fick han ändå kritik och ändrade igen. Violinkonserten är ett av världens mest älskade musikstycken. Nu har Mendelssohns egen orginalversion spelats in av violinisten Daniel Hope, och den avslöjar en ny bild av underbarnet Felix Mendelssohn. (SR Mim 26/12)

Den brittiske stjärnviolinisten Daniel Hope gästade Sverige nyligen, med sig hade han Mendelssohns violinkonsert, i orginalversion. En helt ny bild av ett av världens mest kända klassiska musikstycken. En version som dessutom komplicerar bilden av underbarnet Felix Mendelssohn, han som startade traditionen med offentliga konserter och återupptäckte Bachs musik. Han som antas ha skrivit snabbt och lätt.

- Felix Mendelssohn led av omarbetningssjuka, säger Daniel Hope, han var väldigt känslig för omvärldens synpunkter på sin musik.

1838 kom Felix Mendelssohn på idén att skriva en vioinkonsert till sin vän violinisten Ferdinand David

”Jag har en i E-moll på hjärnan, temat i början ger mig ingen ro” skrev Mendelssohn i ett brev till David.

I sju år Höll han på med sitt partitur, arbetade om och putsade, han kontaktade ofta David för att få prova små fioltekniska detaljer. Men efter första framträdandet hade solisten Ferdinand David ändå synpunkter. Konserten var ovanligt tekniskt krävande med dåtidens mått, David var bland annat tvungen att spela högt upp på greppbrädan, och det var han ovan vid.

Kritiken gjorde Mendelssohn osäker så han tog tillbaka noterna och gick hem och ändrade igen. Omarbetningen som uppfördes 13 mars 1845, sex månader senare, är den Mendelssohns violinkonsert som vi känner till idag.

Nu har Hope tillsammans med Chamber Orchestra of Europe upptäckt en helt ny bild av ett av historiens bästa klassiska musikverk.

- Det ultimata skivprojektet, säger Daniel Hope. Att kunna spela in ett verk som hundratals riktigt stora violinister har gjort före mig, men på ett nytt sätt, det är fantastiskt. Dessutom ger det en djupare förståelse för den mångfacetterade tonsättaren, fortsätter Hope.

Det händer då och då att Daniel Hope som är känd som en banbrytande violinist, får förfrågan om att spela in ovanliga versioner av olika musikverk. Men han är skeptisk.

- Vad är nyttan med det? Varför behöver vi en ny version?

Hope var ganska skeptisk även till detta projekt, men när han såg musiken då fanns det ingen tvekan längre.

-Mendelssohn själv tillbringade sju år med att skriva denna version, och skillnaderna är stora. Bland annat i andra satsen då det vackra temat går i moll i stället för dur, berättar Hope.

Dur blir moll och för en violinist är det som att som att få rött vin istället för vitt, säger han. Känner man till musiken väl upptäcker man hel del. Dels små tekniska saker men även en del stora förändringar. Undertiteln till första satsen t ex är Allegro molto appassionato dvs livligt och mycket passionerat. Men här heter det Allegro con fouco.

- Det är något helt annat att be en musiker att leka med elden. Det är synd att Mendelssohn ändrade uttrycket, tycker Daniel Hope.  

Andreas Lindahl

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".