Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Jazzkatten förnyas efter genuskritik

Publicerat tisdag 19 februari 2008 kl 14.58
1 av 2
Elle-Kari Höjeberg, P2-chef
Madeleine Banks, ensam kvinna i Jazzkattenjuryn
2 av 2
Madeleine Banks, ensam kvinna i Jazzkattenjuryn

Sveriges Radio gör om P2-priset Jazzkatten, detta efter de senaste dagarnas hårda kritik här i Mitt i Musiken mot att nomineringarna helt domineras av manliga artister, i år är t ex 19 av 20 nominerade män. Nu visar det sig också att juryn bakom Jazzkatten är ännu mer mansdominerad, 28 män och en kvinna.
- Vi har lyssnat på kritiken och gör om Jazzkatten, säger Elle-Kari Höjeberg, kanalansvarig på SR P2. (SR Mim 19/2)

- Det var iögonenfallande när man tittade på nomineringarna att det var så många män och så få kvinnor. Det har vi fått kritik för och den har vi lyssnat på. Och då tycker vi det är dags att se över både hur nomineringarna går till och hur en jury för Jazzkatten ska arbeta, säger Höjeberg. 
   
Kritiken mot P2:s Jazzkatten har inte varit nådig de senaste dagarna: Jazzklubb Fascings VD Lena Åberg-Frisk har sagt att priset verkar delas ut av gränspoliser utan verklighetskontakt och att jazzen är mycket roligare och mer mångfasetterad än vad Jazzkatten visar. Och musikernätverket Impra har lanserat den alternativa listan Jazzpuman i protest mot Jazzkatten.
Nu visar det sig att Jazzkattens e-postbaserade referensgrupp består av hela 28 män och bara en kvinna, musik- och seminarieproducenten Madeleine Banks:

- Det hade jag verkligen ingen aning om, jag blev chockad faktiskt. Jazzen har ju alltid varit extremt mansdominerad, näst efter hårdrocken kanske den mest extrema genren, men jag hade inte trott att jag skulle vara ensam kvinna.  

Och Madeleine Banks fortsätter:

- Jag tror att vill man vitalisera och ha mångfald och alla de ingredienser som gör jazzen levande och spännande så måste alla inblandade anstränga sig och verkligen se till att också inkludera kvinnor. Och det gäller inte bara jurymedlemmar utan bokare, musiker, radioproducenter och alla som är aktörer idag.
 
 - Fortsätter det så här så kommer det här bara att bli en angelägenhet för medelålders vita män och då kommer den här konstform att bli ointressant. Så det är oerhört viktigt att alla tar sitt ansvar, slutar Madeleine Banks.

Men nu blir alltså Jazzkattens jury offentlig och reglerna görs om till nästa år. P2.s översyn kommer att presenteras samtidigt med årets pristagare vid Swedish Jazz Celebration den 2 april.

- Det har otroligt mycket i svenskt jazzliv sedan Jazzkatten instiftades, menar P2-chefen Elle-Kari Höjeberg. Och hon är bekymrad över att årets jury består av 28 män och en kvinna:

- Det tycker jag känns väldigt otillfredställande.
    
 - Visste du om det?
    
 - Det kan falla tillbaka på mig men jag har inte brytt mig om att begära att få veta hur den här referesngruppen ser ut. 
    
 - Samtidigt framhåller branschen gärna hur mycket Jazzradion har gjort för att öppna jazzens dörrar just för kvinnor, stora delar av P2:s jazutbud har på sistone varit kvinnlig jazz osv. Hur kan då juryn se ut så här?
     
 
- Det tycker jag är jättesvårt att svara på, det måste vara en kvardröjande struktur som har fått pågå år efter år utan att någon ställt de här frågorna. Och då var det dags nu att göra någonting åt det, slutar P2:s kanalchef. 

 

Per Gulbrandsen
per.gulbrandsen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".