Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Mobila musiker löser transportproblemen

Publicerat torsdag 21 februari 2008 kl 14.48
Kulturministern

Mer mobila kulturutövare är lösningen när skolorna inte har råd att betala busstransporten till kulturevenemang för barn. Det tror i alla fall kulturministern.
(SR Mim 21/2)

- Alla barn har inte lika rätt till kultur idag och det här är en strukturell, politisk fråga men också finanspolitisk, tror jag. Det säger Ulla Wiklund som är utvecklingkonsulent hos Rikskonserter.
Hon vill se politiska inititativ för att lösa frågan om hur kulturen ska bli mer tillgänglig för alla barn.
-Det blir en djupare klyfta mellan de barn som bor i kommuner som har valt att se det här som en fråga för alla förvaltningar än för dem som inte gör det, konstaterar hon.

I Sundsvall bjöd nordiska kammarorkestern i förra veckan på gratis konsert för alla barn mellan sex och nio år. Men många fick lov att avstå eftersom resan blev för dyr. Något som orkesterns producent Anna-Lena Wigren beklagade djupt.
- Det tycker jag känns lite fattigt av ett land av Sveriges kaliber att man inte har råd att komma, trots att det är så himla billigt, alldeles gratis till och med.

Efterlyser engagemang
Ulla Wiklund tycker att frågan om transporterna är en angelägenhet för både kommunerna och staten. Och hon skulle vilja se ett större engagemang i frågan från kulturdepartementets håll

- Ja, jag hör ju vad kulturministern säger. Hon lyfter det här många gånger, men när man tittar på direktiven för Skapande skola finns inte möjlighet att man ska kunna bussa barnen till kulturen.

Transportproblemen har fått konsekvenser för rikskonserters produktioner. De har fått lov att bli mer och mer mobila.

- Det behöver inte få konstnärliga konsekvenser, men den där stora kicken av att få se en stor föreställning någon gång i sitt liv är det många barn som inte får, konstaterar Ulla Wiklund.

Men kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth ser gärna mer av de resande teatersällskapen, istället för att bidra med busspengar till komunerna.
- Kulturdepartementet satsar 55 miljoner kronor som ska gå till kultur för barn i skolorna och då handlar det inte bara om att barnen ska åka till kulturen utan i högre grad att kulturen ska komma till skolorna, säger hon.

Märet Öman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".