Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Hindren ska bort!

Publicerat fredag 22 februari 2008 kl 14.56

Det görs för lite åt tillgängligheten inom scenkonstområdet. Samtliga nordiska länder har undertecknat FN-deklarationen om rättigheter för personer med funktionshinder, men i praktiken har inte tillräckligt mycket hänt. Nu vill branchen se tydliga praktiska åtgärder. (SR Mim 22/2)

Det handlar om hörsel och synhjälpmedel, tilllgänglighet för rullstolsburna, men också en sån sak som att konserthusen börjar använda doftfri tvål.

För Eva Rydén i Örebro, som är överkänslig för dofter, är det uteslutet att gå ut och delta i kulturutbudet.
-Det räcker att någon har på sej kläder tvättade med något sköljmedel så kan det däcka mej, säger hon.

Nu vill de nordiska scenkonstorganisationerna genom en egen deklaration snabba på utvecklingen. De vill ha en ökad politisk styrning genom morot och piska.

Kennet Johansson är generaldirektör på kulturrådet och en av undertecknarna av deklarationen om ökad tillgänglighet.
-Man måste lyfta upp förslagen högre upp på dagordningen, börja jobba med frågorna på alla plan, säger han.

Syftet med deklarationen som överlämnas till de nordiska kulturministrarna är att göra fler delaktiga i kulturutbudet. Initiativet uppskattas t ex av Astma och allergiförbundet, där många medlemmar drar sig för att gå på t ex konsert av rädsla för allergier och astmaatacker.

På Astma och allergiförbundet räknar man med att det är ungefåär sex procent av den vuxna befolkningen som har problem med överkänslighet för dofter, en annan stor grupp är de som har astma.

Eva Rydén i Örebro skulle vilja att tillgängligheten togs på större allvar, hon skulle gärna se krav på att t ex konsertarrangörer informerade om problemet med parfymer och tobaksrök. Hon hoppas att det ska bli fler tillfällen att uppleva det som hon fick vara med om när Astma och allergiförbundet ordande egen konsert för ett par år sedan.
-Det var alldeles underbart, jag kände inte doften av en enda människa!

Men för att deklarationen om större tillgänglighet för funktionshindrarde att bli något mer än fagra ord, så krävs ekonomiska styrmedel, tror kulturrådets Kennet Johansson.
-Det går att göra genom stimulaspengar, och de institutioner som finansieras av gemensamma medel kan ju få krav på sig, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".