Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Soloflöjtist förödmjukad vid avsked

Publicerat måndag 3 mars 2008 kl 14.53

Idag på eftermiddagen träffar Sveriges Radios VD Kerstin Brunnberg fyra musiker från Radiosymfonikerna för att diskutera förra veckans uppmärksammade avsked av orkesterns stjärnflöjtist Tobias Carron. Musikerna är kritiska till hur varslet meddelades, att Carron inte gavs möjlighet att bemöta anklagelserna mot honom innan avskedet och att orkestern inte fått veta vad anklagelserna går ut på. Varslet genomfördes på ett för Tobias Carron förödmjukande sätt, säger en av de fyra musikerna, violinisten Veneta Blendulf. (SR Mim 3/3)

- Ingenting har skyddat Tobias här, han är väldigt utsatt och jag vill understryka hur upprörande och förödmjukande detta upplevtt av flera av oss å Tobias vägnar. Man säger att han är mycket allvarligt beskylld för någonting utan att han fått möjlighet att svara på detta inför alla, säger Veneta Blendulf.  
     
I ett brev till Sveriges Radios VD en knapp vecka innan Carron avskedades beskriver de fyra Radiosymfonikerna Veneta Blendulf, Tomas Nilsson, Lisa Viguier och Mats Wallin sin oro över varslet och riktar kritik mot orkesterledningen som berättat om allvarliga anklagelser mot stjärnan - men inte vad anklagleserna går ut på. Detta har skapat obehagliga spekulationer och ryktesspridning i orkestern menar musikerna:

- Det är ingen som riktigt vet vad som ligger bakom.

Enligt musikerna fick Tobias Carron avskedsvarslet i januari helt plötsligt och utan möjlighet att försvara sig:

- Det jag tycker borde ha skett var att Tobias skulle ha underrättats om det här i förväg och haft en möjlighet att ta med sig ett fackligt stöd och ombud när han meddelades varslet om avsked. Nu tog han mot det beskedet alldeles ensam och vad jag förstått meddelade sig den fackliga styrelseordförande (i Symf, Carrons fackförbund) att han ställde sig bakom anklagelserna.

Musikernas brev till SR:s VD avslutas: ”Orkesterns konstnärliga nivå sjunker utan Tobias Carrons exceptionellt höga musikaliska nivå och klanderfria yrkesutövande”.

Men innan Radiosymfonikerna fick något möte med VD genomfördes uppsägninegn då soloflöjtisten fick 1,5 miljoner för att sluta. Orsaken är enligt radioledningen att han för något år sedan trakasserat tre flöjtister - en f.d. anställd och två vikarier.
Avskedet blev klart förra fredagen just innan orkesterns skulle hålla konsert på Moderna Museet. Och eftersom inte ledningen fanns på plats blev det av en händelse Veneta Blendulf som fick berätta för alla musiker vad som hänt:

- Ja, det var väldigt omtumlande faktiskt, vi hade själva fått veta bara en halvtimme innan så det var mycket starka känslor inblandade, åtminstoje bland oss som var emot avskedet.

Veneta Blendulf menar att affären också vittnar om en brist på insikt hos ledningen om konstnärlighetens betydelse för orkestern och att avskedet även i det avseendet var allt annat än konstruktivt.

Nu på eftermiddagen träffade hon och de tre andra radiosymfonikerna alltså Sveriges Radios VD Kerstin Brunnberg. I morgon tisdag genomför Arbetsmiljöverket en inspektion av den psykosociala miljön på orkesterns arbetsplats Berwaldhallen och på onsdag kommer orkesterledningen att informera hela orkestern om avskedet av Tobias Carron.

SR:s Kerstin Brunnberg avböjer att ge en intervju i ärendet men säger sig ha uppskattat mötet med musikerna idag.
Mitt i Musiken har sökt Berwaldhallens chef Mikael Tydén för en kommentar till kritiken.

Per Gulbrandsen
per.gulbrandsen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".