Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Stor konstmusik-festival läggs ner

Publicerat tisdag 4 mars 2008 kl 13.35

Sveriges största festival för nutida konstmusik Stockholm New Music läggs ner, eller rättare sagt: det blir i alla fall ingen festival år 2010 som det var tänkt. ”Det finns inga ekonomiska förutsättningar för det”, säger Björn Stålne - ordförande för festivalens ledningsgrupp och direktör för dess huvudman Rikskonserter. (SR Mim 4/3)

– Det har varit väldigt tungt i och med att en av samspelarna inte har möjlighet att vara med längre, nämligen Sami, säger Björn Stålne.

Vid sidan av att artist- och musikerorganisationen Sami har dragit sig ur av ekonomiska skäl hänvisar Stålne till ett bristande stöd från lokalpolitikerna:

– Stockholms stad är väldigt blygsam i det här när det gäller ekonomiska åtaganden.

”Svårt ta ekonomiskt ansvar”

Det handlar om landets största festival för nutida konstmusik, som under senare år ha återkommit vartannat år, men efter ett möte gör alla samarbetsparters samma bedömning, säger Björn Stålne:

– Nämligen: det finns ingen som kan ta det ekonomiska ansvaret, och alla beklagar vi situationen. Vi tycker att 2008 års Stockholm New Music är den bästa av de här festivalerna; konstnärligt, publikt, mediamässigt och när det gäller internationellt intresse.

”Vi måste finansiera det själva”

Rikskonserter äskar pengar från regeringen från år till år, och på frågan om vad som säger att den statliga stiftelsen inte skulle kunna få tillräckligt med pengar för ett nytt Stockholm New Music 2010 svarar Björn Stålne:

– Vi har sökt just på det sättet, ett antal gånger, och vi har också fått svaret att ”är det så att ni ska göra det så får ni finansiera det inom er egen budget” så det bedömer jag inte som realistiskt.

Årets upplaga, som avslutades häromhelgen, blev alltså den sista - i alla fall på minst tre år, enligt Stålne:

– Det är fortfarande en ekonomisk fråga.

Så det kan bli 2010 i alla fall?

– Det betvivlar jag av ett mycket speciellt skäl, nämligen: de två konstnärliga ledare som vi har jobbat ihop med när det gäller Stockholm New Music menar att den optimala planeringshorisonten för att göra det här är tre år. Det betyder att det är i alla fall kört när det gäller 2010, svarar Stålne.

Berit Nygren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".