Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Protestsångare möter sin förföljare

Publicerat torsdag 6 mars 2008 kl 15.12
1 av 2
Roger Lucey: Foto Freemuse.org
Roger Lucey och Paul Erasmus. Bild/Freemuse.org
2 av 2
Roger Lucey och Paul Erasmus. Bild/Freemuse.org

Ikväll möts den förföljde sydafrikanske protestsångaren Roger Lucey och polisagenten Paul Erasmus som förstörde hans karriär. De har försonats och på Världskulturmuseet i Göteborg visas en dokumentärfilm om deras historia. Filmen visar hur de hamnade på varsin sida i kampen om Apartheid och med vilka metoder regimen förtryckte kritiska röster.
- Vi utförde nattliga trakasserier och hot, allt från att bränna bilar till att döda husdjur, säger Paul Erasmus fd polisagent. (SR Mim 6/5)

Roger Lucey var protestsångare i Johannesburg på 70 och 80-talen. Han var den förste vite protestsångaren som i klartext beskrev hur svarta mördades i polisens fångenskap. Ett frontalangrepp på polisens specialstyrkor som fick polisagenten Paul Erasmus att sätta stopp för han karriär.

Sången om den unge sydafrikanen Lungile Tabalaza satte igång utvecklingen.
- Lungile Tabalaza var en vanlig svart kille som togs in av polisen misstänkt för rån, men när han inte svarade vad polisen ville kastades de ut honom genom fönstret på sjunde våningen, säger Roger Lucey.

Lucey märkte aldrig egentligen vad som pågick, det var bara enstaka gånger som när Paul Erasmus hällde tårgas i luftkonditioneringen under en konsert i en källarlokal. Annars handlade det om aktioner i det tysta. Skivbolag som inte längre ville inte ge ut hans skivor och konsertarrangörer som stoppade honom när han var på väg upp på scen. 

- Det värsta var nog att det inte fanns någon synlig fiende, inget sätt att slå tillbaka, säger Lucey som så småningom började tvivla på sin talang och la gitarren på hyllan.  

På mindre än ett år lyckades Paul Erasmus få Roger Lucey att gå från huvudnumret på Johannesburgs scener till att riva biljetter i kassan.

Lucey fick inte veta vad som pågått förrän långt senare. Paul Erasmus gick till pressen för att rädda sitt eget liv efter att han kommit i konflikt med sina överordnade inom polisen. Hans medarbetare fick, som Erasmus säger utan dramatik, order att döda honom.

-Sånt hände hela tiden, men jag beslutade mig för att slå tillbaka, berätar Erasmus.

Erasmus gick till pressen med sin dagbok och vittnade i sanningskommmissionerna mot säkerhetspolisen. Han började också som ett led i terapibehandling söka upp och konfrontera sina offer.

Nu har Paul och Roger försonats och tillsammans med Freemuse, världsorganistionen för musikalisk yttrandefrihet, åker dom tillsammans runt i världen och berättar sin historia.

Roger som var det uppenbara offret under Apartheidtiden har fått rätt, Paul förövaren är den som får leva med skulden. Dokumentärfilmen Stopping the music som visas ikväll är gjord av Michael Drewett och Douglas Mitchell med stöd från Freemuse.

Andreas Lindahl

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".