Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

"Ge kammarmusiken ett eget forum"

Publicerat fredag 7 mars 2008 kl 14.49

Ge kammarmusik-Sverige ett statligt uppdrag att skapa ett eget forum, som stöd för den konstnärliga utvecklingen inom genren. Det anser Kungliga musikaliska akademiens kammarmusiknämnd i ett manifest som de lägger fram idag. (SR Mim 7/3)

– Det finns goda krafter men inget samlat ansvarstagande idag, säger nämndens ordförande tonsättaren Marie Samuelsson.

– Vi anser att det finns ingen institution som har det här kammarmusikuppdraget som sin huvuduppgift, och därför föreslår vi ett kammarmusikens nav som ska vara som en samarbetsorganisation för alla de goda krafter som faktiskt finns, säger Marie Samuelsson.

Kammarmusik kan vara alltifrån medeltida vokalmusik och en Beethoven-sonat till elektroakustisk musik, improvisation och ljudkonst skriver kammarmusiknämnden i sitt manifest.

”Skapa långsiktighet ...”

Idag sker mycket av arbetet för kammarmusiken på ett ideellt plan, säger Marie Samuelsson.

– Många saker händer ute i landet som har svårt att överleva. Det blir ofta korta projekt.

Samtidigt hänvisar hon till en rapport från konstnärsnämnden att det finns ett publikt tryck, både när det gäller äldre och yngre kammarmusik:

– Och det där är en viktig sak att ta tag i, tycker vi, att man kan inte ha att allting bygger på en idealitet. Man måste få fram spetskompetens till exempel inom musikgrupper och så vidare. Att man kan tänka mer långsiktigt och inte de här korta projektidéerna då.

”... genom det här navet”

Den här långsiktigheten skulle alltså det nav som nämnden föreslår borga för:

– Vi ser det väldigt mycket som en konstnärligt styrd struktur, som är sprungen ur det fria musiklivet och man då kan knyta regionala kammarmusik-arrangörer och scener i samverkan med det här navet, säger Marie Samuelsson.

För att finansiera det hela föreslår nämnden att en del av pengarna till det fria musiklivet ska öronmärkas för kammarmusiken, men är det verkligen klokt att ställa den mot andra typer av musik? Det är inte det det handlar om, säger Marie Samuelsson:

– Vi ser det inte som att vi ställer den emot någonting utan vi ser det här som att navet faktiskt kan vara en stor inspiratör också för orkesterinstitutionerna.

... med en scen i Stockholm

Kammarmusiknämnden föreslår också en scen i Stockholm för kammarmusiken, och en som välkomnar allt detta är Ola Larsson, projektledare för Aurora Chamber Music i Västsverige:

– Jag tycker som sagt att det är ett jättebra initiativ, och det är bra att vi samlar krafterna och sätter upp de här frågorna på dagordningen för det behövs, säger han och fortsätter:

– Om man samlar det här i Stockholm - vilket är jättebra, men effekten får ju inte bli att den regionala och lokala entusiasmen dämpas utan det ska i sådana fall bygga upp det.

– Det nav man talar om ska verkligen fokusera på de regionala och lokala utvecklingarna, avslutar han.

Berit Nygren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".