Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Kroumata uppmanas organisera sig

Publicerat onsdag 12 mars 2008 kl 09.15

Betala ut de 700 000 kr som ni har avsatt för 2008 till Kroumata utan krav på medfinansiering. Det uppmanar kulturrådet regeringen efter att ha utrett slagverksensemblens framtid, men rådet tycker i likhet med regeringen att ensemblen ska organisera sig juridiskt. (SR Mim 12/3)

– Det är en minimal förutsättning för att det här ska lyckas, men vi står ändå på ruta ett, säger en av ensemblens sex medlemmar Anders Holdar.

– Vi står i väntans tider helt enkelt. Vi vet att pengarna är slut i augusti och vi har ännu inte från regeringen fått helt klart löfte på att vi får behålla hälften av pengarna, och det vore ju väldigt skönt att få ett besked om det genast.

Kroumata har haft nära fyra miljoner kronor per år som anställda vid Rikskonserter. Sedan anställningen upphört den sista augusti har regeringen sagt att de ska få 700 000 kr för resten av 2008 och två miljoner kr för 2009, på villkor att de från den första september har en juridisk organisationsform och andra finansiärer än staten. Det har inte Kroumata, som det ser ut nu. Det konstaterar också Kulturrådet i sitt utrednings-svar, och efter att ha framhållit att ”ensemblen spelar en stor roll i det nationella och internationella perspektivet” uppmanar rådet alltså regeringen att betala ut de 700 000 kronorna utan krav på medfinansiering.

Kulturrådet ger också Kroumata flera förslag på organisationsformer, exempelvis ideell förening, för att ensemblen ska kunna ta emot offentliga bidrag.

– Vi kommer att följa Kulturrådets uppmaning att titta på det. Vi har inget annat val. Kulturpolitiken förändras ... vi kommer att organisera oss och hitta nya vägar, säger Anders Holdar.

Berit Nygren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".