Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Sent sparbesked till Folkets hus och parker

Publicerat måndag 14 april 2008 kl 14.28
1 av 2
Ur Tristan och Isolde på Metropolitan
2 av 2
La Boheme på Metropolitan

Folkets Hus och Parker hade hoppats på extra bidrag i år till de framgångsrika digitala projekt man driver med bl a direktsänd opera från Metropolitan i New York. Nu meddelar Kulturrådet istället att årets ordinarie stöd skärs ner med en miljon kronor. Folkets hus och Parkers kulturchef Gunno Sandahl är mycket kritisk mot att årets nerskärning meddelas först i april. (SR Mim 14/4)

- Det kommer som en chock att få ett så drastiskt besked så sent. Vi kan inte gå ut nu och ställa in en massa turneéer och bryta kontrakt, det skulle bli oerhört dyrt. Så att vi får genomföra sommarens turneer men vi kommer att gå med stor förlust det här året.

 - Som inte går att ordna på annat sätt?

- Ja, vi håller på att analysera och får väl dra ner på löpande utgifter. Vi tycker det är väldigt dåligt, det är ju nåt som är väldigt konstigt med att få besked fyra månader in på verksamhetsåret, säger Gunno Sandahl, arg kulturchef på Folkets Hus och Parkers kontor vid Mariatorget i Stockholm.
Först i slutet av mars fick Gunno Sandahl en besparingsvarning från Kulturrådet och nu är nerskärningen alltså verklighet: 1 miljon - eller 10% - tas bort ur årets programbudget.

På Kulturrådet är Benny Marcel avdelningschef för Konst och Kultur. Han beklagar det sena beskedet och bekräftar att Kulturrådet känt till besparingen sedan i höstas:

- Det är väldigt tråkigt med besparingar men de måste tas någonstans och jag förstår att det är väldigt sent och att det verkligen kullkastar deras planering, men vi kunde inte riktigt överse konsekvenserna.
  
 - Men varför tog det så lång tid att räkna ut att det skulle sparas en miljon?

  
 - Mmmm, det tog väldigt lång tid men samtidigt måste man göra såna här beräkningar riktigt ordentligt, menar Benny Marcel.
 
Folkets Hus och Parker hade även sökt anslag för att fortsätta de digitala direktsändningarna av bl a Metropolitans operaförestsällningar som blivit en succé i Folkets Hus över hela landet. Men det blev nej, berättar Folkets Hus kulturchef Gunno Sandahl:

- Det unika med Folkets Hus och Parker är ju att det är en infrastruktur av lokaler och mötesplatser  och använder man dom får man ju ut kulturen i hela landet, precis det som Kultyurrådet och så många vill. Och då känns det så extremt konstigt att vi inte kan få stöd för att fortsätta den här starka utvecklingen och få ut ännu mer högkvalitativ kultur.

- Istället fick ni en nedskärning på en miljon?

- Ja, det är brutalt! - utropar Gunno Sandahl. Och Kulturrådets kulturchef Benny Marcel håller med om att direktsändningarna är en kulturpolitisk framgång. Men:

- De är ju också i en del kommersiell. Men dom får ju också faktiskt ett väldigt stöd till hela sin infrastruktur. Så även om det är en neddragning på verksamhetsstödet så finns det ju där, avslutar Benny Marcel på Kulturrådet.

Per Gulbrandsen
per.gulbrandsen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".