Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Scenkonsten är i kris - Vi behöver mer pengar.

Publicerat torsdag 17 april 2008 kl 14.28

Uppsagd personal, nedlagd verksamhet och miljonskulder. Det är verkligheten för en rad svenska scenkonstinstitutioner och nu uppmanar arbetsgivarorganisationen Svensk scenkonst stat, kommuner och landsting att lösa de ekonomiska problemen.
(SR Mim 17/4)

- All offentlig verksamhet har en pressad ekonom och finansieringsproblem, men för vår del är nu läget akut.

Så sammanfattar Åsa Holmén läget för scenkonstområdet. Hon är jurist vid Svensk scenkonst.
Scenkonstinstitutionernas kostnader för pensionerna har stigit våldsamt under de senaste åren. Göteborgsoperan skulle behöva 15 miljoner kronor för att klara sina pensionskostnader och Kungliga Operan behöver 17 miljoner till samma ändamål. Samtidigt har många scenkonstinstituioner fått minskade anslag från staten. I januari sa till exempel Gotlandsmusiken upp samtliga sina anställda sedan de statliga anslagen minskades kraftigt.

I ett uttalande från Svensk Scenkonst stämma i Umeå idag, uppmanar man stat, kommuner och landsting att lösa de ekonomiska problemen innan fler måste göra kraftiga nedskärningar. I början av april tillsattes en utredning som ska se över pensionfrågan. Avtalsexperten Staffan Ekebrand är regeringens utredare. Han påpekar att pensionssystemet inte är särskilt väl lämpat för de speciella förhållanden som råder inom scenkonstområdet.

Svårt att förutse
- Anställningarna är korta och lönerna varierar mycket. Det största problemet är dock kanske att det är svårt att förutse kostnaderna. De har varierat väldigt mycket under senare år beroende på systemskifte och nya system inom finansieringen av det hela. Det gör det svårt för arbetsgivaren att förutse vilka pensionskostnader man kommer att ha i framtiden.

Om ett år ska Staffan Ekenbrads utredning att vara kvar, men det kommer att dröja ännu längre tid innan några förändringar är att vänta.
Och Svensk scenkonst har inte tid att vänta. De ekomiska problemen är akuta.

-Vi kan bara konstatera att det är bra att det tillsatts en utredning som jobbar på en långsiktig löstning, säger Åsa Holmén.
- Men de problem vi har nu är ju finansieringsproblem och dem måste vi hantera både gentemot finansdepartementet och kulturdepartementet, konstaterar hon.

Märet Öman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".