Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

"Ge jazzen en nationalscen i Sverige!"

Publicerat måndag 28 april 2008 kl 11.00

Ge jazzen en nationalscen och samma status som andra konstformer i kulturpolitiken. Den uppmaningen fick kulturutredningen idag av företrädare på bred front för jazz-Sverige, från Umeå i norr till Malmö i söder. Det är det nybildade nätverket Svensk Jazz som försöker visa hur jazzen kan bli en etablerad del av framtidens kulturpolitik - ”för det är vi inte idag”, säger Svenska Jazzriksförbundets ordförande Bengt Säve-Söderbergh. (SR Mim 28/4)

– Kulturpolitiken utformades på 70-talet, och då var jazzen inte med så därför går vi nu fram under mottot ”släpp in jazzen innanför staketet, säger Bengt Säve-Söderbergh.

Vad är ’staketet’ i det här fallet?

– Staketet är att man inte är inrymd i kulturpolitiken och inte heller är stödformerna för kulturpolitiken anpassade efter den här fria musikformen. Jazzen karakteriseras ju av förändring hela tiden, och improvisation, och då måste stödformerna anpassas efter det och inte efter så att säga nationella, offentliga institutioner.

Och så skissar Bengt Säve-Söderbergh på hur det skulle kunna vara:

– Ja, alltså det uppstår en grupp som behöver göra ett instuderat verk, till exempel, och då ska man relativt snabbt kunna plocka fram pengar för det. Det handlar om att vi över huvud taget har väldigt låga subventionsnivåer för arrangörer. Tittar man på hur mycket hostar kulturpolitiken in och hur mycket får publiken stå för så har du enormt stora skillnader mellan ... ja, opera är naturligtvis det mest dramatiska eller även teater och klassisk musik.

”Skapa en nationalscen för jazzen ...”

Umeå jazzfestival, Jazz i Malmö, Impra och andra i nätverket efterlyser över huvud taget ett större statligt ansvarstagande för jazzen i Sverige:

– Vi behöver en nationalscen. Det har inte den här musikformen. Det har ju många andra konstformer, och där staten går in och ger en ordentlig uppbackning på lång sikt. Vi kan behöva olika regionala centra som kan backa upp också de här ideella insatserna som musikarrangörer som jazzriksförbundet och dess 100 klubbar sysslar med, och det är väldigt fint med ideellt arbete men det innebär också att det blir ju inte så professionellt och i dagens samhället så krävs det mera av båda delarna.

”... och förbättra arbetsmarknaden”

Svensk Jazz framhåller för kulturutredningen att jazzmusikerna har en bra grundutbildning i Sverige men inte arbetsmarknad:

– Javisst de får en utbildning, men sedan - det livslånga lärandet, över huvud taget att komponera och att få ihop större ensembler och inrepetera, ja, det är något de får göra på sin fritid obetalt.

Men de kan ju söka till exempel bidrag för fria musikgrupper?

– Ja, det finns sådana men allt det här i mycket, mycket liten skala jämfört med de etablerade konstformerna.

Berit Nygren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".