Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Internationell fredskantat för 400 röster

Publicerat torsdag 22 maj 2008 kl 14.39
Vox Pacis lilla ensemble. Foto : Ammi Schilling

När konflikterna kring de danska mohammedkarikatyrerna var som värst, väcktes en tanke om en fredskantat hos regissören Gunilla Nordlund. Den tanken håller nu på att förverkligas i körverket Vox Pacis med musik och deltagare från världens främsta religioner. (SR Mim 22/5)

- Om konst och kultur kan väcka så starka känslor; tänk om man kunde vända den kraften 180 grader och göra något posivit, istället.

Det säger Gunilla Nordlund som fick en idé att skapa en fredskantat där företrädare för alla de stora världsreligionerna skulle delta, med både sång, musik och dans.

- Tanken är att vi ska skapa ett nytt verk tillsammans. Musiken ska vara influerad av alla religioners tonspråk och även texten så att ingen känner sig dominerad av någon annan.
Utifrån den visionen började vi träffa artister, musiker och kompositörer från hela världen och så lyssnade vi på massor av musik.

Arkvik komponerar
Det är den svenska kompositören Ylva Q Arkvik som fått uppdraget att smälta samman så många kulturers musikaliska uttryck i ett enda körverk. Ett inte helt enkelt uppdrag, har hon funnit.

- Det är svårt för en människa att få in alla världens musikstilar i ett enda stycke. Jag måste utgå från det jag själv har omkring mig. Jag har bland annat försökt involvera vår gamla kyrkomusiks särdrag och så har jag försökt få med olika tongångar från andra musikstilar. förklarar hon.

400 sångare, musiker och dansare ska framföra Ylva Q Arkviks komposition i Stockholm den 19 augusti. Då ska palestinier sjunga sida vid sida med israeler, kineser med tibetaner och muslimer med kopter. Dessutom ska de sjunga en text på engelska, skriven av Sigrid Kahle och delta i samma stycke, trots att flera av dem inte läser noter. Och Gunilla Nordlund sticker inte under stol med att projektet är en utmaning:

-Jadet blir en utmaning på alla sätt. Jag har sänkt nivån lite och gått från att tänka att det här ska bli det mest fantastiska stycket. Till att; vi tar det första steget mot världsfred på det här sättet.
Märet Öman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".