Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Stadsfestival - inte bara ljuv musik

Publicerat torsdag 14 augusti 2008 kl 15.13

Det är stadsfestivalvecka i Stockholm, Göteborg och Malmö. I Stockholm och Göteborg är festivalerna redan i full gång; i Malmö börjar det i morgon fredag. Mitt i Musiken har tittat på musikutbudet - som har plats för mer klassiskt i Stockholm, varierar från år till år i Göteborg och minskar något i Malmö, enligt festivalgeneralen Christian Dahl. (SR Mim 14/8)

Malmöfestivalen är den äldsta av de tre stora stadsfestivalerna. Den startade 1985 och har samma koncept nu som då: att vara en bred folklig festival, även när det gäller musiken. Christian Dahl är festivalgeneral i Malmö:
- Vi försöker ha ett brett musikutbud, men lite mer pop och rock har vi nog i Malmö. Vi försöker också få hit världsmusikband, inte minst med tanke på att det bor många i Malmö med utländsk bakgrund.

För några år sen, berättar, Christer Dahl, ökade musikandelen av festivalen. Men nu när många artister höjt sina gager, inte minst på grund av den illegala nedladdningen, så har man valt att satsa pengarna på andra aktiviteter.
- Visst hade det varit trevligt att kunna fortsätta med en bred musikalisk repertoar, men som det ser ut nu kommer vi att satsa på andra typer av arrangemang, som livsstilssporter och mat.

Mia Samuelsson är festivalgeneral i Göteborg, där det ursprungliga Göteborgskalaset sedan i fjol kallas kulturkalas. Även hon påpekar att de stora, internationella akterna är alldeles för dyra för Kulturkalaset ensamt, men att man försöker samarbeta med olika arrangörer. Ena året kan det vara inom musikområdet, nästa år kanske det blir något annat.
- I år är några av spetsakterna inom cirkusgenren, där vi samarbetar med Dans- och Teaterfestivalen. Det har inget med musik att göra, men i och med att det är ett kulturkalas, så är det en spetsakt inom den genren.

I Stockholm, där stadsfestivalen också blivit en mer uttalad kulturfestival, är inslaget av klassisk musik, precis som i Göteborg och Malmö, tämligen begränsat - men festivalens konstnärlige ledare, Claes Karlsson, vill gärna ha mer.
- Vi behöver bra samarbetspartners med idéer, för jag tror mycket på att den klassiska musiken måste ut och möta sin publik på det sätt som en festival kan ge. En av de stora kvällarna publikt för oss är faktiskt operakvällen.

Och den klassiska musikens utrymme på Stockholms Kulturfestival avgörs delvis av orkestrar och arrangörer själva, antyder Claes Karlsson.
- Vi får mycket programförslag till festivalen, och det är i huvudsak inom rock och pop - därför att man uppfattar att det är en stadsfestival, och då brukar det vara mycket rock och pop. Men om man tittar på vårt program så är vi definitivt inte en utpräglad rock och pop-festival. Men där skulle man önska att den klassiska musikens aktörer var mer aktiva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".