Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i Domsjö fabiker i Hörnettområdet med kraftig rökutveckling som följd.
(Publicerat idag kl 15.15)
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Du ska snacka fram jazzen

Publicerat fredag 29 augusti 2008 kl 14.30

Bli inte förvånad om du som aldrig intresserar dig för jazz plötsligt börjar göra det. Nu utvecklar nämligen representanter för jazz-Sverige en strategi som går ut på att få allmänheten att snacka fram jazzen som en mer politiskt etablerad genre i Sverige. (SR Mim 29/8)

- ... och jazzens många olika ansikten, om att få ut den bilden också till människor, är en av de meningar som fälls i diskussionerna vid mötet på Nybrokajen 11 i Stockholm - här av jazzmusikern Jeanette Lindström.

- Vi har pratat om vad man kan prata om. Det tycker jag är bra, är det inte det? frågar Rigmor Gustafsson de andra i hennes grupp och de andra svarar instämmande.

Jazzen ska upp på agendan

Det kallas för att skapa korstryck, om att få så många som möjligt att snacka upp något på den politiska agendan; i det här fallet om att snacka in jazzen som genre i kulturpolitiken.

Jazzmusiker och -klubbar har offentliga bidrag redan nu men nu sätter de till klutarna för att få först kulturutredningen och sedan remissinstanserna, regering och riksdag att dela uppfattningen om att jazzen behöver någon form av offentlig institution, till exempel en huvudscen, ja, mer offentligt stöd över huvud taget.

Kampanjen har en förlaga, nämligen kravet på sänkt bokmoms, berättar PR-konsulten Anders Sjöman för de samlade och så visar han en debattartikel för sänkt bokmoms med namn som Ingemar Bergman och Hans Alfredson och Povel Ramel.

- Och sedan aktivera lokalpolitiker tills man sakta får ett samtalstryck, det här korstrycket som gör att det är någon högre upp i riksdagen som börjar ta till sig, säger Sjöman.

Löst sammansatt nätverk

Bakom kampanjen står det löst sammansatta nätverket Svensk Jazz med representanter från Umeå i norr till Malmö i söder, och till grund för den ligger ett manifest som man vaskat fram ur sin skrivelse till kulturutredningen:

- Det vi gör nu är att förbereda och diskutera det här bland våra vänner, musiker och andra om hur den här kampanjen ska läggas upp, säger en av dem som går i spetsen för det hela Bengt Säve Söderbergh.

Målgrupper och så vidare?

- Jajamensan, framför allt de som påverkar och beslutar om kulturpolitiken.

Vad kostar den här kampanjen då, att skapa ett så kallat korstryck?

- Pengar har vi inte utan det är entusiasm och idealitet och fajt för det goda som nu kommer att vara vår vägledning.

Berit Nygren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".