Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Har manifestet för en bättre ljudmiljö hjälpt?

Publicerat måndag 19 maj 2003 kl 15.44
Sommaren 1993 blev en statlig utredning klar, kallad "Handlingsplan mot buller". Den ledde till några urvattnade propositioner och knappast någon lagstiftning alls. Ett par år senare gav Musikaliska Akademien ut ett Ljudmanifest. Mitt i musiken tar reda på vad som hänt sedan dess (P2 Mim 19/5)
Vi omges av buller, av oljud, ute och inne. Det mesta står vi ut med, eller vänjer oss vid. Men hur mycket måste vi stå ut med? Och varför vänjer vi oss så lättvindigt? Borde vi inte ställa större krav på vår ljudmiljö? Musikaliska Akademiens ljudmanifest, författat av forskare, tonsättare och musikjournalister, gavs ut 1995. Avsikten var både att verka för sänkta bullernivåer och för större hänsyn till ljudmiljön i stadsplaneringen. Men också att hävda den enskildes rätt till tystnad, till fredade akustiska rum. Vad blev det av dessa ambitiösa satsningar? Gav ljudmanifestet några konkreta resultat i lagstiftninen? Staffan Westerlund, professor i Miljörätt i Uppsala, var med och utarbetade manifestet för 8 år sedan. Han tycker inte att det hänt tillräckligt mycket i lagstiftningen. Det behövs en ordentlig utredning och politiskt mod för att göra det lättare att pröva buller, säger han. Det som är buller för en är kanske inte buller för en annan. Finns det bra och dåligt buller? Musikforskaren Henrik Karlsson, en annan av författarna bakom Ljudmanifestet för åtta år sen, berättar att det är viktigt att bullersanera i sin närmiljö. Hjärnan registrerar all information även när vi sover. Så när skateboardåkarna sätter i gång igen utanför fönstret och gräsklipparna börjar mullra - då gäller det att hänvisa till vett och etikett, till riktlinjer och överenskommelser. Lagstiftningsvägen är det svårt att komma åt oljud - än så länge.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".