Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Domstol i USA ger Naxos rätt

Publicerat torsdag 12 juni 2003 kl 16.14
En distriktsdomstol i New York har fattat ett viktigt beslut som bör underlätta återutgivningen av äldre inspelningar. Amerikanska skivjätten Capitol hade stämt skivbolaget Naxos för copyrightbrott, i samband med Naxos återutgivning av bl a Pablo Casals 30-talsinspelningar. Capitol förlorade målet. (P2 Mim 12/6)
I USA gäller copyright på skivinspelningar i 70 år, mot 50 år i Europa. Det här gör att en stor del av den musik som spelades in på 30- och 40-talen inte får säljas i USA i dag, försåvitt inte de skivbolag som ursprungligen spelade in materialet ger ut det. Och det gör de inte alltid. Återutgivningen av gamla inspelningar ger sällan några stora pengar. Men för seriösa småbolag kan det vara en viktig inkomstkälla. Nu har en distriktsdomstol i New York fattat ett viktigt beslut, som bör underlätta återutgivningen av äldre inspelningar. Skivbolagsjätten Capitol hade stämt amerikanska avdelningen av skivbolaget Naxos för bl a otillbörlig konkurrans, missbruk av andras egendom och copyrightbrott. Anledningen var att Naxos använt sig av 30-talsinspelningar av bl a Pablo Casals och Yehudi Menuhin; inspelningar som gjordes i Europa och gavs ut på brittiska HMV, men även på amerikanska bolaget Victor, vars rättigheter Capitol nu bevakar. Naxos hävdade emellertid att man handlat i god tro, eftersom HMV:s moderbolag EMI en gång förklarat att man lagt ut de gamla inspelningarna på public domain – dvs för allmänt bruk. Vem som helst bör alltså få använda originalskivorna, bearbeta dem tekniskt på lämpligt sätt och sen ge ut dem. Det resonemanget accepterades av domstolen, som i sin argumentering underströk att Naxos gjort sig känt för kvalitetsutgivning, inte minst tekniskt, av äldre inspelningar, och att Naxos verksamhet rentav kan ses som fördelaktig för Capitol, eftersom den ökat intresset för historiska inspelningar – som Capitol tidigare inte brytt sig om att återutge själva. Utslaget vid distriktsdomstolen i New York kan få principiell betydelse, inte bara i USA utan även i Europa. Skivbolag får svårare att tjuvhålla på äldre inspelningar – i väntan på bättre tider. Läs mer på Naxos hemsida: http://www.naxos.com/naxos/uk/naxos_uk.htm (reporter: Kristjan Saag)
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".