Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hur musikaliska är våra sångfåglar?

Publicerat onsdag 18 juni 2003 kl 17.57
Midsommartid är högtid för fågelvänner - och för alla andra som tjusas av fågelsång. Det piper, kvittrar och sjunger i buskar och träd. Och många tonsättare har inspirerats av fågelsång - Mitt i Musiken går på upptäcktsfärd bland fåglar och komponister, tillsammans med Lasse Willén från P1:s Naturmorgon.
Mozart inspirerades av sin burstare, Ralph Vaughan-Williams av sånglärkan och Ottorini Respighi av näktergalen - i dess sydliga variant. De flesta komponister har bearbetat fågelsången ganska fritt i sina verk, ren imitation är sällsynt - även om Emmanuel Jonasson gick rakt på sak i sin klassiska Gökvalsen, en av förra seklets första och största svenska schalgers. Men varför sjunger fåglarna - och vad är vackert i fågelsången? I fågelvärden är det inte alltid variation och välljudande klang som gäller - de egenskaper som vi mest förknippar med fågelsång. Vi hör sånglärkor, starar och tagoxar och den ödsligt vackra klangen från storlommen i norr. Blandat med musik av bl a Vaughan-Williams, John Coltrane, Wolfgang Amadeus Mozart, Olivier Messiaen och Ottorini Respighi.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.