Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Kulturarbetarna ut i kylan

Publicerat fredag 12 december 2008 kl 13.03

Efter ett par goda år vänder plötsligt kulturarbetarnas arbetsmarknad dramatiskt och går mot massarbetslöshet.
En enkät som Arbetsförmedlingen gjort till 350 kulturföretag visar att arbetslösheten nästan fördubblas under nästa år.
- Musikområdet märker av en kraftig nedgång redan i år, säger Benny Gustavsson på Arbetsförmedlingen Kultur. (SR Mim 12/12)


- Där är en ökad arbetslöshet i år jämfört med motsvarande tid förra året.

 - Vad beror det på?
     
 
- En anledning är förmodligen det här med de korta jobben och tillfälliga engagemangen.

 - Så tryggheten minskar snabbast på musikområdet?
      
 - Ja, det kanske man kan säga som det ser ut idag, säger Benny Gustavsson, verksamhetssamordnare på Arbetsförmedlingen Kultur.

Den pågående finanskrisen slår extra hårt mot musiker och kulturarbetare där sysselsättningen nu störtdyker. 3500 arbetstillfällen befaras försvinna nästa år i en nedgång som blir betydligt allvarligare än på övriga arbetsmarknaden. Procentuellt är nergången så stor att även en luttrad arbetsförmedlare reagerar, 4%:

- Hastigheten på utvecklingen och den här kraftiga minskningen hade vi nog inte räknat med.

På den vanliga arbetsmarknaden blir folk arbetslösa främst genom stora neddragningar och varsel. Men musik- och kulturarbetare blir av med jobbet på andra sätt: visstidsanställningar som inte förnyas, krav på deltid och timanställningar, korta jobb:

- Man kanske har en anställning en eller två veckor eller en kort tid. Arbetsgivarna är mycket försiktiga när man tittar framåt, säger Benny Andersson.

Främst drabbar kulturarbetslösheten två grupper: dels kvinnor, dels gruppen utlandsfödda, funktionshandikappade och 50-plusare, utsatta arbetssökande som redan idag utgör nästan varannan anmäld hos Arbetsförmedlingen Kultur.

- Just det stämmer rätt så väl med hur bilden faktiskt ser ut på den ordinarie arbetsmarknaden och de sökande på de vanliga arbetsförmedlingarna.
     
Prognosen visar också att nyutbildade kulturarbetare får svårare att finna jobb nästa år. Samtidigt fortsätter paradoxalt nog antalet egenföretagare på kulturområdet att öka snabbt med årligen 3000 nya etableringar. Egenföretagarnas intäkter varierar stort och alla får inte sin mesta inkomsten från kultursektorn. Ändå kommer egenföretagandet fortsätta att öka, då det ofta är enda sättet att hitta jobb inom kultursektorn:

- Det är en direkt nödvändighet utifrån hur den marknaden har utvecklat sig.

 - Det betyder att tryggheten minskar på hela kulturområdet?
     
 
- Ja, så kan man uttrycka det, avslutar Benny Andersson på Arbetsförmedlingen Kultur.

per.gulbrandsen@sr.se
    
    
    

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".