Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Idé om en nationell ungdomsorkester

Publicerat tisdag 16 december 2008 kl 13.52

Sverige kan få sin första nationella ungdomssymfoniorkester. Idag presenterade den fristående musikskolan Lilla Akademien i Stockholm ett initiativ till en sådan. Tiden är mogen, säger skolans rektor Bo Lindgren. (SR Mim 16/12)

- Det är vår känsla här att vi har så många ungdomar som verkligen - och vi har ju utblick över landet också - att vi har många begåvade och talangfulla ungdomar i landet, säger Bo Lindgren.

Vad är det som säger att det finns ett underlag för en nationell ungdomssymfoniorkester, skulle du säga?

- Ja, vi vill ju se det här som ett samarbetsprojekt. Vi ser också att vi sträcker oss över hela landet. Därför är vi säkra på att det finns det underlaget.

Men det finns en annan sak också, säger Nina Balabina som är konstnärlig ledare, och det är att ”nivån på ungdomarnas spel går uppåt år efter år”:

- Samtidigt är Sverige inte så stort land och därför känns det ibland som om varje skola och orkester jobbar litet för sig själv, och ibland kan det även vara så att vi konkurrera med varandra, säger Balabina.

Tre regionala i Sverige idag

Idag finns det nationella ungdomssymfoniorkestrar i exempelvis Danmark och Storbritannien. Sverige å andra sidan har idag tre regionala sådana här orkestrar - en i Norrbottens, en Västra götalands och en i Stockholms län. Det kunde funnits en fjärde - i Gävleborgs, Uppsala och Västmanlands län, men då länsmusiken fick minskade anslag häromåret beslutade man att lägga ner den.

Till stöd för att börja bygga en svensk nationell ungdomssymfoniorkester har Lilla Akademien en ekonomisk grundplåt från finansmannen Hans-Jacob Bonnier. Tanken är att provspelningar ska börja till våren och att orkestern ska kunna börja repetera i augusti.

Idén har redan nu ett uttalat stöd av världsdirigenterna Esa-Pekka Salonen och Vladimir Ashkenazy. Ashkenazy som i sin tur är konstnärlig ledare för EU:s egen ungdomssymfoniorkester:

- Jag tror att det skulle vara först och främst stor utmaning och inspiration för unga musiker att vara i en sådan orkester och i ett sådant sammanhang, få tillgång till bästa dirigenter med största kapacitet och njuta av det så tidigt som möjligt. Att den inspirationen leder dem och förstärker deras intresse och dröm eller vilja att så småningom i framtiden vara professionell musiker, säger Nina Balabina.

Berit Nygren

berit.nygren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".