Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Snålt med barnkulturpengar

Publicerat tisdag 16 december 2008 kl 15.28

En enkät om barnkultur som Sveriges radio genomfört mot Sveriges kommuner visaratt fria grupper är mycket viktiga för en övervägande majoritet när det gäller barnkulturarrangemang. Barn och unga upp till 17 år är 20% av Sveriges befolkning. Men när Kulturrådet fördelar pengarna till de fria grupperna som gör produktioner direkt mot barn och unga får de bara 7 procent av pengarna. Markus Falck är produktionsinköpare på Norrlandsoperan Musik som har länsmusikuppdraget i Västerbotten. Han tycker att utbudet till barn och unga borde vara betydligt större än det är idag.

Medan nästan var fjärde kommun ansåg att nationella institutioner som Rikskonserter, Riksteatern och statliga museer inte är ”viktiga alls” är alltså de fria grupperna väldigt viktiga för att barn sak få uppleva kultur.

Å Markus Falck tycker att stödet riktat till musik för barn och ungdom borde vara större är det är idag.

Årets bidrag fördelades mellan 14 grupper och var på mellan 30.000 och 100.000 kronor, ett litet stöd men som ändå gör skillnad. Lite pengar till musikgrupper som riktar sig till åldersgruppen upp till 17 år från Kulturrådet alltså. Men i fjol kom ett ljus i tunneln med en nysatsning från Rikskonserter:

Mötesplatsen ”Showcase” skapades, där just barn och ungdomsmusik fick ett eget fönster till arrangörer, en mycket lyckad satsning enligt många. Många fria men även instutitionsföreställningar samlades på ett och samma ställe.

Och det var många som ville vara med på ”Showcase” berättar Markus Falck. Nu är det dock stopp eftersom Rikskonserter fått betydligt mindre budget för nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".