Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Perders "Attackoperor" får stipendium

Publicerat tisdag 23 december 2008 kl 14.36

I takt med att allt fler söker stöd från Konstnärsnämnden har det blivit svårare att få långtidsstipendier.
Tonsättaren Kjell Perder är en av dem som numera får förlita sig på stöd för kortare projekt - och lagom till julen har han och fått ett stipendium för att jobba med projektet ”Möte med förhinder” under nästa år. Det är ett så kallat samarbetsprojekt med just möten som både mål och medel.

- Mötet är mellan tonsättare och musiker, mellan komposition och improvisation. Jag tror på den samarbetsformen därför att man möts förutsättningslöst och testar olika tekniker och spelsätt. Det kan väckas saker i det som förändrar själva kompositionsarbetet, säger Kjell Perder.

Förutom tvåvägskommunikationen mellan tonsättare och musiker så vill Perder med Möte med förhinder skapa möten i offentliga miljöer som Tunnelbanan eller Saluhallen, i form av vad han kallar för Attack-operor:

- Med det menar jag en mycket kort och koncis musikdramatisk händelse som utspelar sig mellan ett par röster och instrument. Och där finns en sorts attack i själva musiken, men också i det att publiken inte är riktigt förberedd.

Stipendiet kommer lägligt för Kjell Perder. Han tillhör den grupp av konstnärer i femtioårsåldern som under tiotalet år haft långtidsstipendier, men som genom ändrade regler från Konstnärsnämnden nu står utan någon säker framtid.

- Sådana här riktade stipendier är ett sätt att finansiera sin verksamhet. Men sedan räcker det naturligtvis inte att lägga ut en massa flöten och hoppas att det nappar. Och nu när bland annat Rikskonserter har fryst alla sina kompositionsbeställningar så är det en ganska osäker marknad. Jag tror att många är fundersamma inför framtiden, när både stipendier och beställningar krymper samtidigt som vi är fler som ska dela på det.

Fotnot: Stipendiet ligger på 196000 kronor och delas med den grupp som ska jobba med ”Möte med förhinder”: Tonsättaren Kristina Forsman, Sångarna Hanna Holgersson och Olle Persson, samt instrumentalisterna Karin Hammar och John Strindberg.

Markus Görsch 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".