Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Mitt i musikens årskrönika

Publicerat tisdag 30 december 2008 kl 15.43
Foto: Mark Earthy/Scanpix

Klicka på Läs mer om du vill ha årskrönikan i skrift.

Annars finns den ju som ljud också, om du klickar på den lilla högtalaren istället.

Gott slut och Gott nytt!

Året började inte så bra för violinisten från Kanada som greps direkt efter konsert och sattes i handbojor: Han hade upprepade gånger sålt dyra fioler runt om i världen fast glömt leverera dyrgriparna och skickat billigare skräp istället.

Oscar Peterson dog och visst pratades det fildelning och kopiering av musik redan i januari...

Gatumusikanterna driver affärsinnehavarna på paradgatan Avenyn i Göteborg till vansinne, i Tromsö i Norge löser de problemet: polisen flyttar på musikerna, inte för att de spelar högt utan dåligt. Gotlandsmusikerna varslas - länsmusiken ska utredas, den kulturutredningen väntar vi fortfarande på. Men Stockholms stad lovar att se till att Jazzfestivalen överlever.

Göteborgsoperan spelar den rättade versionen av Verdis Macbeth, det slarvades nämligen med tryckningen ibland.Och forskaren som rätatde hittade en massq extraarior under arbetet!

Både Jan Allan och Anne-Sopie Mutter får fina priser och Ekopolisen fortsätter att försöka reda ut anklagelserna om mutor och ekonomiskt fiffel i samband med att SAMI:s förre vd fick sparken och turena runt Storan i Göteborg. Det skulle ta tid.

Bolsjoj-teatern blir dyrare att renovera än vad någon trodde.

Ola Salo utses till Jesus, alltså på Malmöoperan.

Musikpriset Jazzkatten får blåst runt öronen: Alldeles för mansdominerat, visar det sig. Och juryn görs om för bättre fördelning både bland pristagare och jurymedlemmar.

Flöjtsolisten Tobias Carron avskedas från Radiosymfonikerna, den ovanliga åtgärden kostar långt över miljonen.

I mars dyker klagokörererna upp på allvar, från början en finsk idé sprider sig till bland annat Sverige.

De ska sedan höras i nästan alla världsdelar.

Pianodöden sprider sig också, det är omöjligt att sälja ett piano i dessa tider, går knappt ens att ge bort dem. Så samlas de i ett brinnande bål istället. Fast de fina flyglarna går på export så det kanske blir brist såsmåningom...

Och redan i mars ställdes turnéer in på grund av bankkrisen: Kinapianisten Lang-Lang stannar hemma!

Baletten i Newcastle vill ha gravida kvinnor: Det är inte klumpigt utan vackert, säger de och tar in tolv blivande mammor, noga inprickade att ha bra mage i maj till föreställningen.

Jazztidningen OJ, Orkesterjournalen, firar 75 år och är världens äldsta.

Och i halmstad sätts sopoperan upp: Allt för att få mer miljötänk. Men operan var nyskriven och inte något gammalt återvunnet. alls:

Apropå opera hittades an ny Vivaldiopera i april och som inte det räckte planerades en opera om Anna Nicole Smiths liv. Och det saknar ju inte dramatik. Och värdsviolinisten Maxim Vengerov lägger av:

Han hade spelat sedan fyra års ålder, övervakad av mamma, nu ville han åka motorcykel och leka med flickvännen istället. En som borde lagt av eller i alla fall dämpat sig var kompositören Dror Feiler, i varje fall om dirigenten fick bestämma på tyska radion:

Det var för starkt. Inställd föreställning! Farliga ljudnivåer! Dror blev ledsen och publiken buade när de inte fick höra stycket, men verket ska sättas upp på annat håll istället.

Och Bolsjoj-teaterns renovering blev ännu dyrare.

I Maj hotades Marinens musikkår i Karlskrona av den pågående försvarsmusikutredningen, liksom Göteborg Wind orchestra. Försvaret måste spara.

Apropå pengar föreslog några moderater att Svenska Spel kunde stötta musiklivet mer om bara reglerna ändrades.

Operatenoren Andrea Bocelli ångrar sig:

Han tycker att han borde satt konsten framför pengarna. Såhär efteråt...

Polarpriset delas ut: Renée Fleming: får den klassiska delen medan Pink Floyd får populärmusikhalvan av Polarpriset.

Och bara några dagar tidigare meddelar Musikaliska Akademin att de drar sig ur Polarpriset.

Berlinfilharmonikerna fick spela i en flyghangar efter att deras arkitektoniskt djärva konserthus börjat brinna: Det gick dock att släcka elden och reparera huset.

Ett antal rekord ska slås: I juni samlades 16 000 blåsare i Tyskland. Senare under året var det sitarrekord i Indien, medan kompositören Leif Segerstam vill in i Guinness rekordbok för flest symfonier, men rekordboken har inte fått nån förfrågan, säger de.

En av jazzens stora går bort. Esbjörn Svensson dör i en dykolycka i Stockholms skärgård. Jazzsverige sörjer, men inte ensamt, ända bort i USA är jazzkännarna bestörta över förlusten.

Och med statistik kan man berätta allt: Fria grupper använder oftare kvinnliga tonsättare, visar det sig.

I juli noterar vi att det nu bara finns två nothandlare kvar i Sverige. Nätet tar över all sorts musikförmedling, verkar det som.

Och statliga kulturutredningen drabbas av två avhoppare, samtidigt som den inte blir klar i tid. Nytt datum blir 12 februari nästa år.

Och Wagnerspelen drar igång i Bayreuth, systrarna Eva och Katerina slåss om makten, ingen vinner. Eller rättare båda, det blir delat ledarskap.

Och i Sverige sa Malmöoperan nej till succén Singin’ in the rain: den passade inte in tidsmässigt i planerna, samtidigt som operan fått kritik för att vara för smal och locka för få i publiken...

I augusti kom i alla fall cykelorganisten Ulf Samuelsson i mål, han spelade Bach i kyrkor längs en 250 mil lång väg:

Nästa år tänker han bli hemma hos familjen istället för att hitta på äventyr.

En segdragen strid i Västervik får sitt slut, det är OK att riva och bygga nytt Visans Hus. Fast sedan kom ju finanskrisen...

I London läggs ett ålderdomshem för musiker ner och det visar sig att musikskolorna i många svenska kommuner tappat elever till studieförbunden i stället.

Och Malmöoperan satte upp en konsertverion av en bortglömd Lars-Eril Larssonopera, lång och svårsjungen. Tenoren Nils Olsson somnade på scen efter en lång repetition!

Ytterligare en folkkär jazzmusiker hade spelat färdigt, Dompan lade saxen på hyllan:

Och en mycket långlivad hovsångerska gick ur tiden: Hjördis Schymberg blev 99 år.

Och i skolans värld diskuterades nya idéer: Som att musik som kärnämne skulle tas bort. Samtidigt sökte mycket få till specialgymnasiet i Vänersborg. Kanske har vi för höga krav på eleverna, tänker skolan.

Kulturbudgetproppen kom - där var det inte mycket till musiken. Rikskonserter fick sänkt, men det skulle nog ordna sig, trodde ledningen. Fel var det, nu är både personalen och verksamheten på hårdbantning. Och dyrt blir det att skära ner, dyrare an de minskade bidragen...

På flera ställen sägs fast personal upp och institutionerna litar mer på frilansare. Musikalliansen som tidigare bildats för att kunna anställa frilansare under tider när de inte har andra jobb anställer under hösten elva musiker. Av någon anledning är en stor del från Hägersten. Men de får ekonomisk trygghet under tider av dåligt med engagemang.

Å andra sidan verka det som om kultursatsningar lönar sig, rent samhällsekonomiskt. En stor utredning om Vara konserthus visar att den lilla orten går med miljonvinst, om nu upplevelser kan mätas i pengar. Men många mål mat och gästnätter ger också reda pengar.

Och så fick vi lära oss att spela med bilen:

Knögglig asfalt också rätt fart och riktning ger klang i lilla lådan...

I november kom så nakenchocken: På en opera i Wien blev det barnförbjudet efter att samlagsrörelser utförts och publiken kunnat se en del könsorhgan. En påklädd Anne Sofie von Otter spelar med i föreställningen och tycker att det är larvigt, värre saker ser nog barnen nuförtiden på TV därhemma.

Bondelivet i Dalsland inpirerar till opera, och apropå skogen: Det finns teorier om att en sorts trädlevande svamp gav Stadivariusen sin fina ton. Det finns många teorier...

Och vi sörjer väl alla Bachkören i Stockholm, som lägger ner.

Pengarna är slut och kraften att ständigt jaga nya likaså.

Så kommer december och en riktig skräll på temat musikpris:

Birgit Nilsson har i hemlighet skapat ett stipendium på en miljon dollar. Det smäller högre än något annat!

Pristagaren utses i mars nästa år.

Och glädje blir det också i Karlskrona: Musikkåren blir kvar, bakläxa blev det för utredningen som ville flytta hela klabbet till Stockholm. Morgan Carlsson, chefen, var rörd, det var tårar i radiointervjun.

Och i polisutredningarna om eventuellt ekonomiskt fiffel runt musikerorganisationen SAMI läggs mututredningen mot förre vd:n ner, liksom mutanklagelserna mot Storanägaren HIGAB:s vd.

Musikaliskt är vi spända på att få höra hur förra seklets stora sjöng: En skivskatt som legat nergrävt under Parioperan kan spelas upp igen: Men även o0m det låter bra om restaurerade skivorna så är ryktet om tidiga nittonhundratalssångarna överdrivet, nu sjungs det i allmänhet bättre.

Som vanligt var minnet ljuvare än tonerna...

Det gäller att sluta i tid:

Alfred Brendel har givit sin sista konsert, det gäller att sluta på topp.

Som denna krönika då:

Gott nytt år!

Nästa år kanske vi får reda på vad renoveringen av Bolsjoj-teatern går loss på...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".