Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Opera mitt i maten

Publicerat måndag 23 februari 2009 kl 15.33
Spaghettioperan Regina.

En publik som sitter tyst och uppmärksam i bänkraderna är det man vanligtvis tänker på när det gäller opera idag. Men så såg inte alls ut i operans begynnelse. Då blandades musik med mat, vin och fest. Och det är också receptet för Spaghettioperan Regina i Stockholm. Nyss var det premiär för föreställningen Operacirkus. (SR MIM 23/2)

- Konceptet är att alla sitter vid bord och egentligen var det så operan började från början nämligen att man ville bryta furstefesternas enorma frosseri i både mat och dryck och då utspelade sig någonting som en fond längs väggen, ett slags intermezzo och där är början till operan. Så egentligen kan man säga att vi återför operan till dess ursprung, säger Spaghettioperans vd Hans Ramberg.

- Vi är en humla som inte skulle kunna flyga egentligen - vi är landets enda permanenta operaverksamhet som inte har stadigvarande bidrag, säger Hans Ramberg.

Ekonomiska bekymmer gjorde att Spaghettioperan gick i företagsrekonstruktion för några år sedan, detsamma som Saab gör nu i dagarna. Den klarade sig och är nu inne på sitt tolfte år.

- Men det är fortfarande kämpigt, men vi hoppas att i kristid behöver folk lite glädje i mörkret säger Hans Ramberg.

Axel Naver

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".