Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Svensk upphovsrättsavgift högst i Europa

Publicerat tisdag 24 februari 2009 kl 14.42
1 av 2
Brännare med hårddisk extra dyr i Sverige
2 av 2
Ingen PKE-avgift på datorer

Varje gång vi köper en inspelningsskiva eller -apparat betalar vi en särskild upphovsrättsavgift till musiker, producenter och andra upphovsmän. Avgiften är inbakad i priset och ger upphovsrättsbranschen hundratals miljoner. Den svenska avgiften på hemelektronik är högst i hela EU, säger Anders Appelqvist VD för Elektronikbranschen. Han kräver att lagstiftningen görs om.

- Det finns ett EU-direktiv om att man ska ge rättvis kompensation till upphovsmännen. Och det har länderna tolkat väldigt olika från t ex noll i Norge till väldigt höga avgifter i Frankrike och Tyskland och framförallt i Sverige där vi har i särklass högsta avgiften i EU.

- 4 kr per GB.

- Precis, och utan något tak alls. Så att i takt med att priserna på dom här produkterna med inbyggda hårddiskar som set-topboxar och DVD-inspelare blir allt lägre och att hårddiskarna kan göra mer och mer, så blir PKE-avgiften absurd i relation till varans värde. Alltså borde man anpassa lagstiftningen tilll verkligheten, säger Anders Appelqvist.

Ja, en dold privatkopieringsersättning tas ut varje gång vi köper inspelningsprylar - allt från ett par kronor för en DVD-R-skiva upp till flera hundra för en hårddisk-inspelare, det har Mitt i Musiken rapporterat tidigare.
    
Avgiften kallas PKE och är i Sverige lagstiftad till 4 kr per GB. Att det är högst i Europa medger Mattias Åkerlind, VD på upphovsrättsbranschens paraplyorganisation Copyswede där man dock gått med på ett avgiftstak i det nuvarande avtalet. Copyswede var tvungna till det, menar Elektronikbranschens VD:
  
 - Annars skulle det inte gå att sälja en 500 GB:s hårddiskspelare med 2000:- i avgift, så det är ett tak där för hårddiskspelare på 300 kronor i nuvarande avtal.
Dessutom har avgiftsnivån f.n. begränsats till ett par kronor för DVD-R och andra inspelningskivor. Fristående hårddiskar och datorer är helt undantagna från PKE-avgift.
  
     
På fem år har upphovsrättsbranschen fördubblat inkasseringen av de dolda PKE-avgifterna på hemelektronik och under -07 tog Copyswede in över 200 miljoner PKE-kronor av svenska folket. Pengarna ska så småningom nå konstnärerna och skivbolagen via organisationerna STIM, SAMI och IFPI.

Den nuvarande lagstiftingen är från 2005 men ses redan över i en ny utredning. Där agerar nu Elektronikbranschen dels för att upphovsrättsavgifterna ska deklararas på produkterna till konsumenterna, dels sänkas till mer normal Eu-nivå, berättar VD Anders Appelqvist. Han menar att den svenska agiftsnivån blir absurd när man t ex kopierar film i Hd-format:

- Där krävs det typ 10 ggr så mycket utrymme/GB för att få samma tid. Så vi har föreslagit: gör om 4 kr till en avgift på 40 öre istället, då har vi anpassat till dagens nivå.

- Har ni fått något svar på det?

- Nej, inte än.

På justitiedepartementet medger handläggare till Mitt i Musiken att det saknas insyn i - och kontrollmyndigheter för - upphovsrättsbranschen. Enligt Elektronikbranschen betyder det att konsumenterna inte är representerade i förhandlingarna, trots att just brukarna ska betala de allt dyrare upphovsrättsavtal som ständigt tas fram:
     
- Det finns ju ett Konsumentverk t ex som tycker jag skulle vara aktivt i opposition mot upphovsrättshavarna. För det här är fördyrande, så jag har nästan själv tagit på mig den hatten. När jag ser hur det här förändrar priserna så att konsumenterna inte för ett rimligt pris kan komma åt de här produkterna, så får jag försöka företräda dom.
Jag tycker att konsumentmyndigheterna borde vara väldigt aktiva mot alltför hårt utnyttjande av upphovsrätten, slutar Anders Appelqvist, VD för Elektronikbranschen.

Mitt i Musiken återkommer till varför lagstiftaren gjorde PKE-undantag för fristående hårddiskar och datorer. Enligt kritiker ger detta ekonomiska fördelar till tekniken bakom olaglig nerladdning. 
        
      
per.gulbrandsen@sr.se
    

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".