Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Konsumentverket vill granska PKE-avgifterna

Publicerat onsdag 25 februari 2009 kl 15.48
DVD-r skivan kostar en femma extra

Lagen om de, jämfört med övriga EU-länder, höga upphovsrättsavgifter som elektronikhandeln tar ut borde göras om och Konsumentverket borde företräda konsumenterna när avgifterna beslutas. Det krävde Anders Appelqvist, VD för Elektronikbranschen i går. Detta sedan vi i Mitt i Musiken berättat att vi alla betalar  upphovsrättsavgifternär vi köper inspelningsskivor, Mp3-spelare eller hårddiskspelare. Avgifterna deklareras inte på varorna och beslutas utan att konsumentföreträdare deltar vid förhandlingarna.
Ola Svensson är jurist på Konsumentverket, han vill gärna delta i förhandlingarna om avgifterna. 

- Det är möjligt att vi skulle kunna delta i förhandlingarna men då måste vi ha ett sådant mandat eftersom det här bygger på en lagstiftning där vi ö.h.t. inte är omnämnda.

- Men den här lagen är en av de största lagstiftningspaket Sverige infört under 2000-talet enligt justitiedepartemnetet och handlar om avgifter som konsumenterna måste betala - varför har Konsumentverket inte hållt sig framme?

- Det kan jag inte svara på, säger Ola Svensson. Konsumentverket finns inte med i lagstiftningen kring upphovsrättsavgifterna i handeln och prissättningen är egentligen är något som marknaden får lösa. Däremot kanske konsumentorganisationerna kan göra något åt de här s.k. PKE-avgifterna.

Det här är Konsumentverkets första besked apropå kritiken mot att Sverige har de högsta upphovsrättsavgifterna på hemelektronik i Europa, 4 kronor per GB.

Upphovsrättsmännens Copyswede är av regeringen utsedd till förhandlingsorganisation och Konsumentverket har ingen roll när avgiftsnivåerna beslutas. Och verket har inte krävt att avgifterna ska deklareras till konsumenterna:
   
- Det är ju inte så svårt, det är bara för Elektronikbranschen att skriva ut det.
   
- Så Konsumentverket stöder inte kravet att avgifterna ska deklareras?
   
- Jo, jag sa att det är ju om hemelektronikbranschen själva tycker att dom vill göra det så är det ju inget hinder att de gör så. Men vi kan inte tvinga dem att deklarera avgifterna, förklarar Ola Svensson. 
    
De dolda upphovsrättsavgifterna i handeln är idag nedjusterade så att att ca en femma är inbakat i priset för en DVD-Rskiva och upp till 300 kronor i priset för en hårddiskspelare. Lagen från -05 tillåter dock långt högre avgifter - 4 kronor per GB - och det finns inget tak. Så i teorin kan en hårddisk på 500GB i framtiden kosta 2000:- bara i upphovsrättsavgifter.
    
- Det ska ju inte vara en lag som gör det omöjligt för konsumenterna att införskaffa inspelningsbart media, och det ska ju inte heller vara en lag som begränsar teknikutvecklingen - och det tror jag ingen part är intresserad av, säger Ola Svensson.  

Konsumentverkets jurist reagerar på att upphovsrättsavgift bara tas ut på särskilda inspelningsapparater och skivor - inte på datorer och fristående hårddiskar:
    
- Det blir en något märklig effekt av att man slipper betala för datorer och fristående hårddiskar.

Och nu lämnar Konsumentverket en öppning - kanske borde man företräda de enskilda konsumenterna i avgiftsförhandlingarna mellan upphovsrättsbranschen och elektronikbranschen.
       
    
per.gulbrandsen@sr.se
    

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".