Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Fyra av tio företag minskar kultursponsringen i kristid

Publicerat fredag 6 mars 2009 kl 15.00

Fyra av tio företag i Sverige kommer lägga mindre pengar på sponsring nu jämfört med innan den ekonomiska krisen. Det visar en kommande undersökning från organisationen Kultur och näringsliv.

Organisationen Kultur och näringsliv har frågat företag med mer än sex anställda runt om i landet om den ekonomiska krisen kommer påverka deras kultursponsring.

- 17 procent av de tillfrågade svarar att investeringarna kommer minska avsevärt. 23 procent svarar att det kommer minska något, säger Susan Bolgar på Kultur och näringsliv.

Det är alltså sammanlagt 40 procent av de tillfrågade som kommer minska på sin kultursponsring.

279 företag har deltagit i undersökning och svarsfrekvensen är 40 procent.

Konskvenserna av minskad kultursponsring kan bli drastiska. Som vi tidigare berättat har Sparbanksstiftelsen Skåne beslutat att helt dra in sina kulturbidrag. Det gör att Malmösymfonikernas ungdomsorkester nu riskerar nedläggning, eftersom orkestern är helt beroende av bidragen.

- Hittills har vi fått 750 000 kronor och vi hade hoppats på ytterligare 250 000 kronor för att kunna fortsätta. Nu blir det inte så, vi får hoppas att det går att lösa, men det är inte säkert, säger vd Lennart Stenqvist.

Susan Bolgar tror dock inte att konskvenserna kommer bli så drastiska överallt. Enligt henne står sponsringen för bara ungefär en procent av kulturorganisationernas omsättning.

Att företagen drar ner på sponsringen är en del i en sparsammare hållning, 30 procent av företagen i undersökning svarar att de även kommer dra ner på marknadsföring. Men besparingarna handlar egentligen inte i första hand om pengar, tror Susan Bolgar.

- Ibland är det lite psykologiskt. Får man friställa femtusen personer är det svårt att motivera att man samtidigt har ett kultursamarbete på gång för avsevärda belopp, säger Susan Bolgar på Kultur och näringsliv.

Anna Dahllöv

anna.dahllov@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".