Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Samiutredningen mot sitt slut, nya förhör med styrelsen

Publicerat måndag 9 mars 2009 kl 14.02
Samikontoret i Stockholm

Nästan hela styrelsen för musikerorganisationen Sami har på sistone kallats till förhör på Ekobrottsmyndigheten. Det säger chefsåklagare Kent Madstedt till Mitt i Musiken. Förhören görs apropå två pågående brottsutredningar kring Sami. Den ena gäller om ansvariga inom Sami begått brott i samband med avskedandet av förre Vd:n Hans Lindström, den andra utredningen gäller om Lindström - som i huvudsak är friad - ändå kan ha begått brott.  - Vi ska inte hålla på länge till, säger åklagaren.

Chefsåklagare Kent Madstedt har utrett Samihärvan i över två år nu och vill som vanligt inte ge någon bandad intervju till Sveriges radio. Men han säger att de båda Samiutredningarna rullar på bra och att man f.n. genomför nya förhör med hela Samistyrelsen. Samis styrelseordförande Jan Granvik berättar för Mitt i Musiken att han själv var inne på ett långt förhör häromveckan.

Men varken Granvik eller åklagaren vill precisera vad förhören gäller, bara att de ingår i de pågående polisutredningarna.

Den ena gäller om Samiledningen begått ett antal brott, först i samband med att förre Vd:n Hans Lindström sparkades hösten -06, sedan under polisutredningen mot samme Lindström som i december friades för huvuddelen av mut- och trolöshetsmisstankarna. Den andra utredningen gäller kvarstående misstankar mot Lindström.

Enligt chefsåklagare Kent Madstedt återstår bara ett par förhör innan utredningarna avslutas.

- Vi ska inte hålla på så länge till, säger han. Men Madstedt vill inte kommentera enskilda uppgifter kring utredningen till Mitt i Musiken.

Att förre Sami-Vd:n Hans Lindströms friats från de flesta brottsmisstankar påverkar tvisten kring hans fallskärm på 6,5 miljoner kronor. I en ny inlaga till Stockholms Tingsrätt kommenterar Samis advokat saken med att man antar att Ekobrottsmyndigheten utrett Lindström ”enligt brottsbalken” och att Sami aldrig anfört brottsliga handlingar som grund för avskedet, bara ett ”grovt åsidosättande av skyldigheterna som Vd”, något som Lindström bestridit sedan avskedet.

Även Lindströms advokat Bengt H Nilsson bedömer att polisutredningen går mot sitt slut.

Men om något åtal till sist kommer att väckas i Samihärvan eller om alla parter frias, det vågar ingen av parterna förutsäga idag.
   
Per Gulbrandsen
per.gulbrandsen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".