Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

"Skitsnack" i Dalhalladebatten

Publicerat tisdag 5 augusti 2003 kl 17.27
Det cirkulerar en hel del skitsnack i debatten om Dalhallas uppmärksammade avskedande av konstnärliga ledaren Margareta Dellefors. Det menar Lena Hjelm-Wallén, kritiserad ordförande för Dalhallas vänförening. (P2 Mim 5/8)
Lena Hjelm-Wallén tillträdde sin post i december i fjol, efter att ha slutat som vice statsminister under hösten. Hon hamnade mitt i en infekterad debatt om Margareta Dellefors ställning på Dalhalla. Dellefors har ju skapat och utvecklat Dalhalla till en världskänd arena för bland annat opera, men vissa personer i Dalhallas ledning anser att hon är alltför svår att samarbeta med. I försomras blev Margareta Dellefors slutligen sparkad av Dalhallas produktionsbolag, som ägs av vänföreningen. Lena Hjelm-Wallén och ledningen för produktionsbolaget, VD Håkan Ivarsson och ordförande Leif Svensson, har kritisterats hårt, bl a för att inte öppet ha redovisat skälen till varför Dellefors fick sparken. En mängs kulturpersonligheter har engagerat sig i frågan, och bl a krävt att skälen för Dellefors uppsägning offentliggörs. - När bolagsstyrelsen fattar beslut måste alla följa de besluten, säger Lena Hjelm-Wallén till Mitt i Musiken. Det, menar hon, har Margareta Dellefors inte alltid gjort. - Man kan inte ha en person som konstnärlig ledare som brister i lojalitet mot styrelsens beslut. Även om man är grundare måste man låta styrelsen ta sitt ansvar. Lena Hjelm-Wallén menar att det ofta förekommer skitsnack i debatten kring den här uppsägningen. Bland annat avvisar hon bestämt påståendet att det skulle vara Dalhallas VD Håkan Ivarsson som ligger bakom att Hjelm-Wallén har beslutat att vänta med ett extra medlemsmöte i vänföreningen, ett möte som skulle kunna hota Ivarssons framtid inom Dalhalla. Mötet lär nu inte bli av förrän Håkan Ivarssons framtida arbetsförhållanden redan är färdigförhandlade.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".