Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Musiklärare i melodifestival i Kina

Publicerat tisdag 17 mars 2009 kl 15.19
Sonja Bjurdell i Wavemakers.

Att musikelever börjar spela och sjunga över nationsgränserna innebar för musikklasserna på Svartedalsskolan i Göteborg att det blev konserter för en stor publik i Kina. Och dessutom bjöds musiklärarna in till en melodifestival i Guandong-provinsen med ungefär 150 miljoner invånare- som de vann. Äran i all ära - men erfarenheten eleverna får är huvudsaken och det skulle musikklasser kunna satsa ännu mer på, säger musiklärarna Sonja Bjurdell och Johan Grahn.

- Vi ser äventyret som en belöning nog många gånger, säger Sonja Bjurdell.

- Eftersom vi är gamla rockmusiker bägge två, så handlar det om våra ungdomars växande egentligen, säger Johan Grahn. Att de ska få göra saker som gör att de utvecklas som människor och växer och klarar sig på egen hand. Att det får en förståelse för den stora världen och sin roll i det hela och att klara sig.

I flera år har Svartedalsskolans musikelever arbetat med skolor i USA, Kina och Vitryssland. När Ostindiefararen Götheborg kom till Kina var eleverna där och uppträdde tillsammans med de kinesiska eleverna med musik som de repeterat i varsin ända av världen.

- Och man märker också att de elever som vi haft och släppt genom åren - alltså, vi har faktiskt hjälpt dem till deras yrkesval, säger Sonja Bjurdell.

Det låter inte som att det är så svårt, att till exempel Kina är väldigt öppna och intresserade. Är folk för fega som sitter hemma med sin musik? Borde man ut i världen?

- Det tror jag faktiskt, att man jätterädd och det ska man inte vara, säger Sonja Bjurdell. Vi märker ju att vår vänskap med dem har verkligen gjort en skillnad: våra elever pratar med deras elever över Skype, jag själv sitter och pratar med kineserna dagligen och även dem i Chicago och Vitryssland.

Och samarbetena har tagit olika form. En av producenterna, Mr Deng, frågade om lärarna inte ville göra en låt på en dikt han skrivit för en melodifestival och med gemensamma krafter gjorde de låten tillsammans. Som sen alltså vann. Och man har att lära av samarbetena tycker Sonja Bjurdell.

- Det lät ju inte riktigt såhär när vi gjorde Siren to Siren, det var mera rockstuk när vi la förslaget, men Mr Deng gjorde om den med ”chinese style” som han säger. Det är därför soundet låter lite annorlunda än när vi gjorde den.

Andreas Lindahl och Viveca Bladh

andreas.lindahl@sr.se

viveca.bladh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".