Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Kulturrådet sätter ledande skivdistributör i konkurs?

Publicerat torsdag 19 mars 2009 kl 11.26
Sofia Jannok, storsäljande jojkare från CDA

CDA, Sveriges stora distributör av smal men kulturpolitiskt viktig musik på skiva hotas av konkurs om några veckor. I 22 år har CDA fått statligt stöd för sin distribution av skivor med klassiskt, jazz-, folk- och världsmusik från idag ca 200 svenska småbolag. Men Kulturrådet har meddelat att stödet till CDA inte längre är sökbart och att den kulturpolitiska skivdistributionen ska konkurrensutsättas. Dragan Buvac är programchef på Rikskonserter och CDA:s styrelseordförande.

- Får vi inget stöd från Kulturrådet eller någon annan snäll person så går företaget i konkurs, säger Dragan Buvac på CDA. 
 
- När?
 
- Min bedömning idag är att vi kommer att klara... mars ut.
   
Ja, om någon vecka kraschar landets ledande kulturpolitiska skivdistributör CDA - om inte Kulturrådet bifaller årets stödansökan. Konkursen hade kommit redan i månadsskiftet februari-mars om inte ett par CDA-skivor sålt extra bra i vinter, samiska Sofia Jannoks nya och Qin, en duoskiva med kinesiska kammarmusiker.
   
- Den typen av musik är musik som jag tror per definition inte något annat kommersiellt bolag skulle ta sig an, säger Buvac.

CDA har fått kulturstöd för sin smala och oberoende skivdistribution i 22 år och ansökt om stöd även för -09. Men Kulturrådet svar hittills är att stödet inte längre är sökbart och att den kulturpolitiska skivbranschen ska konkurrensutsättas. Myndigheten kan överväga nejet - men då kräver man att CDA lämnar in affärsuppgifter om de ca 200 skivbolagen.

- Kulturrådet har sökt uppgifter från CDA som är konfidentiella och affärsmässiga, som inte ens jag som  styrelseordförande känner till. 
    
- Vad är det för uppgifter man vill ha in?

- Man vill ha specifika uppgifter för varje bolag i omsättning och antal försålda skivor. Och det har man varit väldigt noga med att jag ska förstå att när Kulturrådet får in de här uppgifterna så blir de offentlig handling, och då kan en konkurrent lätt se vilka körsbär man kan plocka ut kakan. Och det har man inte begärt in på 22 år, säger Dragan Buvac.

På Kulturrådet vill varken ärendets ansvariga eller generaldirektören svara på kritiken från CDA. ”Det är ett pågående ärende. Vi inväntar fortfarande begärt material - affärsplaner och annat”.

Att CDA är konkursfärdigt säger sig handläggaren inte känna till och man vill inte svara på om någon annan distributör finns i faggorna. På CDA håller Dragan Buvac andan:

- Det måste lösa sig.
     
- Men det är knappt två veckor kvar till konkurs?

- Det är två veckor. Så att det är precis som vanligt i den här branschen, slutar CDA:s styrelseordförande.

     
    
Per Gulbrandsen

per.gulbrandsen@sr.se
    

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".