Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Radiosymfoniker i ungdomsorkestrar

Publicerat fredag 27 mars 2009 kl 14.00

Radiosymfonikerna drar nu ännu ett stråk till stacken för att intressera fler unga för den symfoniska världen, men den här gången handlar det inte bara om att spela för dem utan också med dem. På Berwaldhallen imorgon lördag framträder medlemmar ur symfoniorkestern tillsammans med betydligt yngre kolleger från kulturskolan. Roligt, säger 16-åriga violinisten Siri Allard från västra Stockholm.

- Det känns väldigt spännande att sitta bredvid en så duktig. Det ska bli jättespännande och roligt, säger Siri Allard.

Har ni repeterat mycket?

- Ja, vi repeterar en gång varje vecka.

Vad säger du om det här, 17-åriga slagverkare Calle Eliasson?

- Ja, jag är inte så nervös i alla fall. Tycker att det ska bli kul att sitta bredvid någon erfaren, svarar han.

I inslaget hörs här litet ur ”Mucho gusto” av Percy Faith, känd som signaturmelodi till Radiosporten, som här repeteras med Västerorts ungdomsymfoniker, VUS. Det är en av fyra ungdomsorkestrar som i helgen får en rad av sina stämmor förstärkta med musiker ur Radiosymfonikerna. Det betyder oerhört mycket för orkesterns medlemmar att få spela med proffs, säger VUS’s ledare Ann-Katrin Wigren:

- De växer ju oerhört mycket. När man sitter bredvid en som är riktigt duktig och stabil då lyfter de sig och blir väldigt duktiga. Det ska bli jätteskoj att göra det här, säger hon.

Det kom rätt i tiden också?

- Ja, det har ju varit litet jobbigt för kulturskolor att över huvud taget få överleva, få finnas och allt det här. Jag tycker att det är jätteviktigt att få visa sig, vad som finns, att det inte bara är något som finns på cd-skivor eller på mp3 och sådant utan att det görs på riktigt. Att det ligger mycket jobb bakom, att det krävs mycket jobb.

Det är första gången som Radiosymfonikerna och deras hemmascen Berwaldhallen gör något liknande.

”Ville göra något annorlunda”

- Vi ville göra något annorlunda. Inte göra en konsert och bjuda in skolklasser och vi spelar för dem utan vi ville kanske satsa litet på dem som har intresserat sig för de instrument som vi spelar själva, säger berättar planeringschef Hanns Rodell.

Samtidigt handlar det om att dra en yngre publik till Berwaldhallen och snart lyfter Glenn Mossop taktpinnen och då gäller det för de unga musikerna:

- Det klart att man kan bli litet överväldigad av allvaret i situationen, men jag hoppas att vi kan skapa en atmosfär där alla känner att de är delaktiga och de kan släppa loss.

Berit Nygren

berit.nygren@sr.se

Konserten spelas in och sänds den 9 maj kl 15 i P2.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".