Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Blåsarsymfoniker ynglar av sig

Publicerat tisdag 7 april 2009 kl 14.00
SUB börjar se dagens ljus, här under ledning av Hans Åkesson. Foto: Leonard Henriksson, 16-årig trumpetare i orkestern

En av Sveriges få professionella symfoniska blåsorkestrar håller på att yngla av sig. Stockholms läns blåsarsymfoniker har handplockat ett antal unga musiker i högstadie- och gymnasieåldrarna och bildar nu orkestern Stockholms Unga Blåsarsymfoniker, SUB, genom att repetera med dem.

- Det är helt enkelt så att vi tycker att det är viktigt att ge en vitamininjektion till alla ungdomar som spelar, framför allt blåsinstrument. Det är allt färre som spelar blåsinstrument så att vi vill att allt fler ska upptäcka hur roligt det är och det gör vi genom att låta dem komma och träffa oss, träffa professionella blåsmusiker, spela tillsammans med professionella blåsmusiker, säger Per Sjöberg, marknads- och planeringsansvarig för blåsarsymfonikerna de äldre.

I inslaget hörs här blåsarsymfonikerna repetera ”A jubilant ouverture” av Alfred Reed, under Hans Åkesson och tillsammans med sina adepter. I trombonstämman sitter symfonikernas Lena Jakobsson tillsammans med 16-åriga Joel Klang från Sigtuna och 15-åriga Linnea Hjelm från Älvsjö.

Jakobsson berättar hur hon en dag för sin inre blick såg hur trevligt det skulle vara om det skulle komma ungdomar till Dieselverkstaden och sitta med och lyssna:

Ett proffs i varje sektion

- Det är en av idéerna då att ungdomarna kommer hit på repetitionerna som Stockholms läns blåsarsymfoniker har och sitter med och lyssnar, och sedan efter repetitionen stannar en i varje sektion kvar och ungdomarna spelar sedan som en egen blåsorkester. Så tanken är att de ska spela själva och vi ska spela tillsammans med dem, säger Lena Jakobsson.

- Jag tycker att det är väldigt kul. Det är väldigt kul att vara med och uppleva den här känslan, att vara med i något större än de här vanliga skolorkestrarna som jag annars är med i, säger Linnea Hjelm som på en direkt fråga svarar att det här ”aningen kanske” påverkas hennes framtidsdrömmar och Joel Klang säger att han inte tidigare förstod ”hur stort det här är”:

- Whou alltså! Man är litet less kanske på sin egen orkester och så kommer man hit och känner ’jag kan ju ingenting’. Man får andra sidan av myntet, säger han.

Slutligen hör vi återigen Per Sjöberg:

- Vi vill också att det ska kännas litet granna exklusivt att få komma och vara med och spela i just den här orkestern, säger han.

Berit Nygren

berit.nygren@sr.se

SUB ger sin första konsert i Kungsträdgården, Stockholm, i slutet av maj. Konserten med Radiosymfonikerna och de fyra ungdomsorkestrarna i slutet av mars har spelats in av Sveriges Radio P2 och sänds där lördag den 9 maj kl 15.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".