Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Svenskt musikliv tryggt med euro

Publicerat tisdag 19 augusti 2003 kl 16.30
Ökad ekonomisk trygghet för musikinstitutionerna, men inga dramatiska förändringar - det blir effekten av ett svenskt EMU-medlemskap, enligt ett par institutionschefer. Men de flesta menar att eurons effekt för kulturlivet blir så gott som obefintlig. (P2 Mim 19/8)
Mitt i Musiken har talat om euron med ett tiotal ledande företrädare för svenskt musik- och kulturliv, och det vanligaste svaret är alltså att ett införande av euron knappast betyder något alls för svenskt musikliv. Så tycker bl a Rikskonserters chef Björn Stålne, Göteborgsoperans VD Kenneth Orrgren och förbundsdirektören på Teatrarnas Riksförbund, Laila Freivalds. Samma sak låter kulturminister Marita Ulvskog hälsa via sin pressekreterare, trots att hon ju generellt sett är mot ett införande av euron. Däremot är cheferna för Göteborgs Konserthus och Malmö Opera- och Musikteater överens om att euron betyder att det blir enklare att planera, vilket i sin tur är gynnsamt för institutionernas ekonomi. - Det blir lättare för oss att kalkylera med valutor, säger Sture Carlsson på Göteborgs Konserthus. - När man skriver kontrakt som gäller ett engagemang om tre år så vet vi ju inte vad euron kommer kosta oss då. Ännu värre blir det om vi hamnar i en sån där devalveringsekonomi som vi hade för 20 år sedan. Varje gång Sverige devalverade så ökade våra artistkostnader med ungefär 25 procent. Mer ekonomisk trygghet med euro än krona, enligt Carlsson och Sköld, alltså. Däremot säger ordföranden för Statens Kulturråd, Maj-Britt Theorin, att kulturen på sikt kan drabbas negativt om vi röstar ja till euron den 14 september. EMU leder sannolikt till en gemensam skatte- och finanspolitik, enligt Theorin, och då kommer också svenska myndigheter få mindre makt att använda svenska skattepengar till kultur.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".