Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Kritik mot pensionsförslag

Publicerat fredag 29 maj 2009 kl 12.54

Facken för dansare och sångare är kritiska till pensionsutredningen som vi berättade om igår. Istället för en garanterad pension skulle de få omskolningsbidrag för att kunna skaffa nytt jobb fram till dess de går i reguljär pension vid sextiofem år, dansare går nu i pension vid fyrtioett och sångarna vid femtiotvå års ålder.

Och för dem ska de dels skaffa nytt jobb, dels se fram emot en ålderdom med ofta låg pension. Mikael Magnell är korist på kungliga Operan i Stockholm, han är kritisk:
-Därför att utredningen inte tagit med vad som händer när vi går i vanlig pension efter sextiofem år. Då blir det låga pensioner för många, ionte minst jag själv, säger Mikael Magnell.

Frågan har stötts och blötts i fjorton år, och från branchens sida handlar det om att pensionskonstnadeerna varit orimligt höga. Dansare går i pension vid 41 och sångare vid 52. Vilket i praktiken har inneburit att en del anställda har kostat tre gågner så mycket i pension som i lönekostnad. Det har också varit svårt att förutse vad pensionerna kommer att kosta för institutionerna.

Den största förändringen i det nya förslaget är att pensionerna inte längre är ett statligt ansvar utan något som enligt förslaget ska göras upp mellan arbetsgivarna och facket i kollektivavtal.

Det är att föredra säger utredaren Staffan Ekebrand.

Arbetsgivarorganisationen, Svensk scenkonst, konstaterar i sin kommentar att publiken är vinnarna, i det nya pensionsförslaet. Eftersom institutionerna nu får säkrare situation, konstnadena bli överskådliga och man får arbetsro och slipper ägna så mycket kraft åt ett pensionssystem som inte alls är anpassat efter branchen.

Facken är kritiska till att de inte fått gehör för sitt förslag om en garantipension för dem som inte hittar nya arbeten.

Men det är inte förensligt med arbetslinjen säger utredaren Staffan Ekebrand. Och han ser det nya förslaget om en omställningspeng som ett sätt att se till att de pensionerade får komma ut i arbete fram till sin ordinarie pension.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".